Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
WHITE CAVE

WHITE CAVE

Architect
123 architects
Location
Beijing, China | View Map
Project Year
2020
Category
Shops

Art Galleries
Jin Weiqi

WHITE CAVE

123 architects as Architects

White Cave is a retail and gallery space on the first floor of a building surrounded by skyscrapers in central Beijing. The shop not only sells clothes, but various designer pieces such as furniture and paintings; and has been conceived as a flexible design to accommodate its unique wares, while still being functional. There is ample room for displaying products in a distinctive way, while a VIP room gives notable customers a futuristic space where they can shop in privacy. The existing all-glass façade has been finessed with a voluminous 1.5 m deep display space that draws passers by in.

 

A CAVITY IN THE CITY
Contrasting the mega scale urban space of vast roads and skyscrapers that surround it, the design provides an unexpected escape that offers an inviting and intimate experience. Just as the first recordings of art started within a cave, the aim has been to design a space that encourages you to be creative and imagine alternate possibilities – not just a simple box, but a place where space and body interact with each other in curiosity.

 

FAÇADE
A display space runs along the façade. To the right of the entrance, it is characterised by a large cavernous opening that draws one’s eye toward the back of the store, offering a glimpse into the interior. To the left of the entrance, the exterior wall is outfitted with instant dimming glass to create privacy when needed.

 

MAIN SPACE
The interior space is a canvas of white walls and concrete floors, with a ceiling that animates the space. In order to secure as much of the spatial height as possible, the ceiling’s surface swells likes waves, creating high and low areas that organically, and intuitively, conceal piping, such as existing ducts. Lighting is placed within the highest points of the ceiling, creating the appearance of lightwells, as if natural light is pouring into the ‘cave.’

 

VIP ROOM
The VIP room is located behind the display space along the façade. Through the use of instant dimming glass along the exterior glazing, it becomes frosted, offering a private room for use by VIP customers. When privacy isn’t necessary, it can serve as a large display space that can be seen from outside. It is furnished with silver tufted sofas, accompanied by illuminated glass floors and a tented ceiling, forming an interior that is at once classical, yet futuristic.

 

Material Used :
1. Wall: paint, Nippon Paint Holdings
2. Floor: Concrete, Dagu
3. Curtain: Fabric, Kvadrat
4. Counter top: Corian

Share or Add WHITE CAVE to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Counter topCORIAN® Design
Curtain: FabricKvadrat
Wall: paintNippon Paint
Product Spec Sheet
Counter top
Curtain: Fabric
by Kvadrat
Wall: paint
LumiPod 6
next project

LumiPod 6

Private Houses
Lake Geneva, WI, USA
View Project