WohnWerk

WohnWerk

Workshops and Housing
Missionsstrasse 47, 4055 Basel, Switzerland - Build completed in 2010
©Roman Keller

WohnWerk

Christ & Gantenbein as Architects

Relized after a won competition in 2003, the project involved the regeneration of a former industrial perimeter block development with the construction of a housing building and separate workshop facility both designed to accommodate the specific needs of disabled users. The residence’s facade aligns with the main street, partially closing the block and framing the access to the courtyard with its shorter side. This new location allows the institution to be more visible and in interaction with the neighborhood. On the ground floor, a canteen catering to residents and the public contributes to the improved accessibility, also by means of large windows opening onto the newly arranged patio in the courtyard.


On each upper floor, an apartment is composed of four spacious rooms, a shared living room, a communal kitchen and a loggia – in a configuration inspired by the generosity of classical bourgeois housing schemes. Thanks to the variety of the floor plan scheme each inhabitant can have an individual room. In the courtyard, the workshop’s facade bends to accompany the path leading from the street across the open space towards the opposite end of the block. The various ateliers are distributed within two floors, whose straightforward presence is stressed by a continuous rows of windows. The spatial layout inside reacts to the movement of the façade, making room for versatile open spaces punctuated by unidirectional pentagonal columns, emphasizing the industrial and depurated character of the spaces.