Work in White (Square compositions penthouse)

Work in White (Square compositions penthouse)

Architect
Pitsou Kedem Architects

Hila Sella
Location
Tel Aviv-Yafo, Israel | View Map
Project Year
2015
Category
Private Houses
Amit Geron, Eti Buskila
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FurnitureB&B Italia
LampVibia
Floor lampDavide Groppi srl
ManufacturersRimadesio
ArmchairMaxalto
FEBO | Armchair

Product Spec Sheet
Lamp
Floor lamp
Manufacturers
Armchair
FEBO | Armchair by Maxalto

Work in White (Square compositions penthouse)

Pitsou Kedem Architects as Architects

Four consecutive corner apartments in a building in the Tsamert Complex in Tel Aviv have been combined into one spacious apartment. The interior design is simple and consists of two public levels that also contain two private levels.

photo_credit Amit Geron, Eti  Buskila
Amit Geron, Eti Buskila

The apartment's entrance is through the lower level, which contains the kitchen, dining area and a large double sized living area. The entire level is also surrounded by a balcony. In a similar fashion the penthouse floor is designed as an upper living area with a large salon overlooking the balcony and a swimming pool and a kitchen and bathrooms. The effect is of two different and separate living levels that make possible a range of social activities and interactions at one and the same time.

Between the two public spaces, we find the private areas - bedrooms and work areas that also have their own, private outside spaces.

photo_credit Amit Geron, Eti  Buskila
Amit Geron, Eti Buskila

The physical connection between the spaces is made possible by the use of elevators and stairs. These are designed as a pathway that looks out over the seemingly ever-changing design - a topological framework in white that seems to rise and fall, following and enveloping the internal walls, floors and ceiling bringing together the facets of the prism into a deceptive and gravity free space composed of patches of white and shade. A patchwork of clearly defined lines, like a plant creeping up a clear trellis.

photo_credit Amit Geron, Eti  Buskila
Amit Geron, Eti Buskila

The envelope's panels are emphasized to bring out the white from its neutral, flat boundaries into the space’s monolithic effect - like a piece of sculpture that catches and presents the space. This nullifies the need for any additional design elements other than those that light and accompany the space. These include the lighting elements, which provide natural light, and the staircases, also designed as a white prism that is both flat and expanded. The topographical white is further enhanced by the large, orthogonal glass walls that cast a myriad rays of light differing in their shade and brightness.

photo_credit Amit Geron, Eti  Buskila
Amit Geron, Eti Buskila

Next to them, we find a wall of linear translucent glass panels that act as a Japanese rice paper room divider that identifies the space without cutting it off from the totality. The use of glass also adds and emphasizes the white, creeping framework and adds an additional dynamic created by the people moving through the space. In a similar fashion movement and views in the space are also emphasized by the work areas and sitting areas that are placed by the stairways as terraces that both observe and are observed.

photo_credit Amit Geron, Eti  Buskila
Amit Geron, Eti Buskila

The careful selection of materials and hues is also evident in the apartment's other elements such as the floors and the furniture - monochromatic, reserved and deep - that surprise the viewer as they envelope the light and the brightness. The space is full of fragments of naturally appearing light and shade in yellow and grey hues that appear as a compact, stable and uniform unit. Despite it being almost completely exposed on all its sides, the invasion of the outside urban environment is seen in a restrained, organic and non-threatening fashion.

photo_credit Amit Geron, Eti  Buskila
Amit Geron, Eti Buskila
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More