Wudhus
Matthew Smith Architectural Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Home LiftArtico
Kitchen cabinetryIKEA
Ash internal Timber flooringBOEN - Your style. Your floor
Renewables – MVHR and PV panels system supplierEco Installer
Lift SupplierGartec
Timber flooring SupplierOak Flooring Direct

Product Spec Sheet
Home Lift
Kitchen cabinetry
by IKEA
Ash internal Timber flooring
Renewables – MVHR and PV panels system supplier
Lift Supplier
by Gartec
Timber flooring Supplier

Wudhus

Mole Architects as Architects

Mere House which has been longlisted for this year’s RIBA House of the Year was designed as an ‘upside-down’ house. From the outset the client was clear that she wanted an inverted living arrangement, with the main living spaces and her bedroom on the first floor. These rooms capitalise on the wide expansive views over the flat Fen fields. First floor living offers a unique connection to the landscape, allowing one to see for many miles.

Theupstairsat Mere House becomes the hub of the home.Any windows that faced south might risk overlooking the neighbouring bungalow gardens. To alleviate this risk the south facing windows were positioned above eye level. This resulted in the need for taller eaves which the butterfly roof allowed us to do. The living spaces enjoy a high ceiling that creates a dynamic, airy space.

photo_credit Matthew Smith
Matthew Smith

In contrast tothe outward looking first floor spaces that have large windows and a west facing balcony, the ground floor offers introverted spaces such asa study and guest bedrooms that make the most of views to the garden.

Future proofing the home was an important part of the design. The client, a retired headmistress, was keen to plan ahead and saw the house as a place to spend many years of retirement. With this in mind a lift was incorporated to create easy access to first floor areas should she have reduced mobility in the future. A private guest bedroom is usefully separated on the ground floor and might allow for a carer to stay when required in the future.

Team:
Design Team: Mole Architects
Project Architect/s: Ian Bramwell, Susie Newman
Building Contractor: Burmor Construction Ltd
Passive House Build System Contractor: Beattie Passive Ltd 
Quantity Surveyor: Sheriff Tiplady Associates Ltd

photo_credit Matthew Smith
Matthew Smith

Material Used:
1. Material: Windows and doors
Supplier: Velfac triple glazed

2. Material: Renewables – MVHR and PV panels system
Supplier: EcoInstaller

3. Material: BOEN Ash internal Timber flooring
Supplier: Oak Flooring Direct 

4. Material: Kitchen cabinetry
Supplier: Ikea 

5. Material: Larch timber cladding with Organowood osmo stain
Supplier: Osmo 

6. Material: Artico 4000 Home Lift
Supplier: Gartec

Read story in FrançaisEspañolPortuguêsDeutsch and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Allied Works Architecture presents an inspiring dialogue of art, history, and civic architecture with a new museum in Corvallis, Oregon
29 Nov 2022 News
Allied Works Architecture presents an inspiring dialogue of art, history, and civic architecture with a new museum in Corvallis, Oregon

Benton County Historical Society Corvallis Museum is a 19,000 square-foot museum in Corvallis, Orego... More

MSR Design revamps a historic steel mill into a multi-use office space in Pittsburgh
28 Nov 2022 News
MSR Design revamps a historic steel mill into a multi-use office space in Pittsburgh

Part of a larger development scheme on a 170-acre brownfield site being transformed into a truly sus... More

Warm neutrals and organic forms dictate the Kkonyo Nail Beauty Salon by Design Studio MONO
28 Nov 2022 News
Warm neutrals and organic forms dictate the Kkonyo Nail Beauty Salon by Design Studio MONO

Based in Seoul, South Korea, the Kkonyo beauty salon is well known for its amusing and vibrant nail... More

CA N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades
27 Nov 2022 News
Ca N’Alegre blends into its modernist environment with a modern reinterpretation of the composition of the neighboring facades

In the neighborhood of Vila de Gràcia, Barcelona, CA N’Alegre by Bergnes de las Casas i... More

Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture
27 Nov 2022 News
Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture

Suspended between two California hills, the Suspension House by Fougeron Architecture involves the r... More

A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style
27 Nov 2022 News
A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style

A-nrd studio, based in London, designed a breezy Australian beach-inspired interior for Milk Beach S... More

Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building
27 Nov 2022 News
Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building

Meridian 105 Architecture unveil the adaptive reuse of a circa 1890s firehouse in the LoHi neighbour... More

Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house
27 Nov 2022 News
Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house

Situated in a modest residential area of Panchkula, Haryana, the brick house designed by Studio Arde... More