Yeppoon foreshore

T.C.L - Taylor Cullity Lethlean as Architects

TCL’s design for the Yeppoon foreshore was inspired by the great natural beauty of the Capricorn Coast and brings into focus its majestic setting through themes of identity, connection and destination.


Celebrating the region’s beach culture and its natural patterns, formed by wave and wind, the foreshore will become a major regional and national destination providing new parks, connecting gardens, playful boardwalks, promenades, restaurants and pool facilities.


This project was funded as a result of the damage caused by cyclone Marcia in early 2015, a category 5 cyclone which devastated the region and foreshore. An injection of Federal, State and Local Government funding has resulted in the Foreshore Revitalisation project, which will create a powerful new identity for Yeppoon and its community.


The foreshore connects people to water in playful and innovative ways. A key feature of the design is the distinctive lagoon pool, inspired by drifts of sand on shallow coastal beaches. Curvaceous edges sweep along the foreshore with an infinity edge facing out to the Keppel Islands.


This sculpted response accentuates and highlights natural patterns without imitation, a hallmark of TCL’s approach.


Ultimately the lagoon facility and the entire foreshore is a place to rejoice in community life within a beautiful setting. Generous shallows, playful water elements, bridges, lawns and gardens are set amongst iconic Pandanus palms including a range of pavilions and cafes designed by Architectus and Brian Hooper Architect, integrated into the landscape setting.


The design recognises that the beach is often the setting of our fondest memories and that communities who embrace their landscapes are ultimately more liveable.

Share or Add Yeppoon foreshore to your Collections
A Boundless and Ideal Life Experience Center
next project

A Boundless and Ideal Life Experience Center

Offices
48F, Shenzhen ICC Tower, No. 168 Fuhua 3rd Road, Futian CBD, Shenzhen, China
View Project