Ylivieska Church

Ylivieska Church

Architect
hey5 architects
Category
Cultural Centres

Double skin roof for a church in Finland

hey5 architects as Architects

The footprint of the existing church is allowed to remain as a memory, it is respected. The new building must empower the site while maintaining a balance with the memory of the old church. The result is a new landmark to empower Ylivieska. All superfluous, willful concerns are discarded and the design is the result of a process of distillation. Only that which is absolutely necessary remains. The addition is a simple yet powerful form that through small, but particular manipulation creates the new church. The building sits in harmony with the natural surroundings, an ephemeral intervention. The new building is a sleeve, a funnel.

The simple compression and relaxation of the plan arrangement allows the program to be solved in a simple yet elegant way. The long form is divided three times – entrance, public hall and church. Conceptually the building begins as a simple sleeved tube with a single long wide space flanked by two narrow bars. By one simple shift a compression is created at the entrance point. This pinching allows the main served spaces through the center of the house to be notionally divided although still visually connected. It also makes a more generous composition of servant/backup spaces as the building contracts and expands to accommodate the various elements of program. The building is at its heart a flexible space where both the parish and church hall can merge into a single space to accommodate events of different sizes and intensities.

The buildings structure is extremely simple but through small shifts allows a complexity to develop. A series of roof trusses placed at regular intervals expand and contract defining both the internal spaces within and the building’s exterior appearance. These trusses sit on top of a rigid base formed from the backup spaces running along the length of the building on each side. Again, the design decisions are the same, a linear division between spaces and a simple process of compression.

The exterior materiality is primarily the roof cladding which is of black/green copper. Laid like shingles, these metallic scales give a strong textural quality to the exterior of the building while also echoing the craft and tactility of the original church. Internally the space is timber clad creating a warm inviting atmosphere for visitors. The spaces are pure and unadorned, the ornament is created through the architecture. The bell tower inverts this order with glass on top and copper covering the base.

The delicate play of light in the main spaces is a result of the combination of openings and their symbolic character. The west gable relates to the public room and offers generous light and views over the church garden. The east gable end behind the altar is conceived as a filter which creates a spectrum of diffuse light which is divine in character. The roof openings to the south reveal the thickness of the walls while simultaneously allowing the changing light of the day/night cycle to be perceivable in the main church space.

Design Team: Beatriz de Una Boveda, Pej Gombert, Kuba Kolec, Jarlath Cantwell, Ori Merom

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More