Zuidzicht Hasselt

Zuidzicht Hasselt

Architect
B2Ai
Location
Hasselt, Belgium
Project Year
2014
Category
Masterplans


Apartments


Housing
Stories By
B2Ai


Axalta Powder Coatings EMEA
Danica Kus

Residence Zuidzicht Hasselt phase 1

B2Ai as Architects

Master plan and design for 300 residential units along the canal in Hasselt Precast Concrete Awards 2014, Federation for concrete industry FEBE Nomination category Precast in Buildings


Urban setting


This project in Hasselt is sited in an inner-city redevelopment zone where a former industrial site north of the centre is being redeveloped around a canal basin. The design stems from a master plan. It will optimise the orientation and views of residential units. A recessed quayside along the waterfront will allow pedestrians and cyclists to move between the different zones. A bridge near the area’s pivotal square will link this route to the other side of the canal basin. This will create a loop-like route for the entire area. The section from the pivotal square to Singel will be fi lled mainly by residential functions.


Architecture


The buildings form part of an urban axis that includes buildings of a former gelatine factory. Open inner areas will retain transparency towards the area to the rear. An alternation of buildings and open spaces will serve as connecting zones and as peaceful spots. The architecture is open and light and displays a rapport with the water. The scale of the project has been made unobtrusive by fragmenting the volume and by the glazed embodiment of luxurious penthouse apartments with double-height rooms. The inner gardens open out to the canal and to the area to the rear. The project will be carried out in four phases. The first phase is the creation of 60 residential units and a few commercial premises on a new square being built by the city authorities.

The Black & White on ZUIDZICHT Hasselt

Axalta Powder Coatings EMEA as Manufacturers

A prestigious housing complex by the waterside constructed by Corswarem Group and designed by BA2i Human Centered Architecture. The powder coating colours applied by Alural GROUP were Jet Black AE30014900520 on the outside and Pure White AE30019901020 on the inside of the building. These powder coating colours are part of The Matt Collection

Elbphilarmonie Hamburg
next project

Elbphilarmonie Hamburg

Concert Halls
Elbphilharmonie Hamburg, Platz der Deutschen Einheit 1, 20457 Hamburg, Germany - Build completed in 2017
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter