Glass envelope

An overview of projects, products and exclusive articles about glass envelope

Project • By Jaime Prous ArchitectsPrivate Houses

Villa Sesom

The pronounced difference of levels and the topographic integration are the starting points of the house, embedded into the terrain; the concrete roof is the only facade to the street. To access the house, it is necessary to get into the ground: the retaining walls merge with the color of the clay and penetrate the interior. Above the inhabitants, the slab, weightless and supported by the delicate glass envelope, levitates. Ahead, a kaleidoscope of reflections where the green of the landscape can be seen.   The space is compressed between the horizontal planes of the roof and the ground. Inside, the architecture creates an infinite space in a finite space: with a sequence of patios and reflections, the dwelling introduces the exterio... More

Project • By MEER ArchitektenPrivate Houses

Private Poolhouse

The task for a private client to build an indoor swimming pool in the rural surroundings of Munich, Ismaning, led to the concept of swimming outdoors and the embedding of the building in nature and existing topography. Selection criteria for the positioning of the new volume on the site were, on the one hand, the orientation to the south and on the other the possibility of docking and thus extension of the family house. The existing exterior stairs that led to the outside of the lower level of the living area, has been extended, ensuring the connection of the existing inner spaces with the pavilion. The pool, a free-standing shower column and a relaxation area represent the reduced functions.     The new defined outdoor space,... More

Project • By JM ArchitecturePrivate Houses

Jesolo Lido Beach Villa

The Jesolo Lido Beach Villa is a multi-unit building set on a beachfront property in the resort town of Jesolo Lido, Italy.  The villa is designed as single-story pavilion above ground with an airy basement level that receives plenty of natural light from the two sunken patios placed on both sides of the building. Jacopo Mascheroni Jacopo Mascheroni The clients, two brothers with respective young families, having had the rare chance to find a beachfront plot for sale, decided to join forces and invest for a new weekend house.  While thrilled to enjoy a summer place right on the beach, at the same time both families desired their own independency.  Jacopo Mascheroni Jacopo Mascheroni Since the narrow plot... More

Project • By CLOU ArchitectsOffices

Raffles City Beijing

CapitaLand’s 150,000 sqm retail, office, residential apartment and hotel mixed-use complex is part of our client’s award-winning global brand in Beijing’s Dongzhimen. The design composition integrates the volumes of the primary functions creating a legible integrated whole. The five story retail podium hosts a naturally lit enclosure and glass ‘Crystal Lotus’ as its defining centrepiece. Combined with the office lobby’s tessellated glass envelope it underlines the project’s ambition and CLOU’s commitment to excellence in design and construction. More

Project • By Nardi Associates LLPOffices

Olympic Tower

Located in one the most prominent and visible corners of Downtown Los Angeles, Olympic Tower will house a variety of uses (Retail, Offices, Hotel and Condominiums) compatible with the existing urban enviroment. The project has been conceived (along Olympic Boulevard) as a metaphorical window salutation to the Entertainment area (LA Live, Staples Center, Nokia Center, etc.) while creating a South facing landscaped elevated open atrium housing the Condominium amenities and Hotel open lobby . The 58-story iconic building is designed as a monumental urban tree (vertical gardens integrated into a kaleidoscope-like landmark) where real vegetation is combined with digitized landscape and graphic art images, growing along its structural grid contai... More

Project • By Toti Semerano - Laboratorio Di ArchitetturaPrivate Houses

Casa De Masi

Turning a country house, lost in the Agro di Casarano from an anonymous building without quality in a meeting place between art and architecture was not a recent request. It would have been much simpler to demolish the existing one and redesign the whole lot from scratch, instead we chose not to make a clean sweep, but rather to accept the actual state as a starting point: the old factory building is It was wrapped in a new wrapping, a white wooden lining that redefines the volume, unifying it, and redraws the score of the facades.In some places the lining is detached from the house and becomes a fence. The house houses an important collection of works by the Japanese artist Hidetoshi Nagasawa.Their installation, both inside the b... More

Project • By Valerio Dewalt Train AssociatesResidential Landscape

Residences at 8 E Huron

In 2012, CA Ventures began to develop a luxury residential project on the edge of the River North neighborhood of Chicago. The clients envisioned a sleek glass building with boutique units and amenities worthy of the modern idea of luxury. From its inception, the program required a single unit on the top floor, a penthouse suite, that the owner would occupy. During the early stages of design, other architects had struggled to fit the intended program on such a small footprint. Valerio Dewalt Train was consequently brought on to solve the complexities of the site and to achieve the client’s goals within the existing parameters. As seen from the street, the completed 26-story residential tower is wrapped in glazing with accents of white Ceram... More

Project • By GonzaloGAResidential Landscape

CASA DEL BÚHO

Refurbishment and extension of a single-family house. BACKGROUND A single-family house (built in the 60’s) in a partial state of ruin is acquired by a new owner, who demands for new functionalities for the house.PROGRAM The original house was designed to accommodate a family of 3 members and a service person. The new configuration of the house should contain a family of 4 members, a guest area, an independent apartment, a playground and the possibility of dividing the house into two separate units.STRATEGY The biggest challenge posed by the reconstruction and rehabilitation of the house is the integration of a new area with more surface in the same pre-existing footprint. Due to the partial state of ruin it is necessary to demolish the east... More

Project • By Park AssociatiOffices

ENGIE HEADQUARTERS

The project proposes a complete renovation of a poor architectural quality building from the beginning of the ‘80s, outdated in terms of energy and distribution. The refurbishment converts the building into a contemporary property suited to the developing surrounding area of Bicocca district. Rather than implementing a restyling process, the building’s architecture was re-thought from scratch and the proportions and shapes of the massive volumes of the original building have been altered to achieve a much lighter and articulated configuration. The proportioning of the building’s volumes also allowed to create new large terraces on the rooftop further connecting ENGIE HQ with its surroundings: staring at the "artificial" skyline of downtown... More

Project • By RoblesArqPrivate Houses

MC1 House

The Project is located at Manuel Antonio rainforest in central pacific of Costa Rica. For the construction of this Project, it wasn’t handed to cut any tree, as the property had a clear area, which was utilized for the construction of the Project.  Concept and Objectives  This Project follows a tropical contemporary style and was designed with the main concept of “Integration with landscape and nature with the minimization of environmental impact following bioclimatic and sustainable strategies”. The lines and shapes of the house designed is always looking to be integrated with nature thru a roof designs that resembles the tree Canopy, the steel structure designed that disappears as tree branches, and curved exterior terr... More

Project • By Skidmore, Owings & MerrillResearch Facilities

FBI Biometric Technology Center

A new FBI facility designed by Skidmore, Owings & Merrill (SOM) accommodates the future of the federal agency’s largest division, Criminal Justice Information Services (CJIS). The facility’s purpose is to centralize the research, development, and application of biometric identification technology to serve national security and law enforcement. Located on an existing FBI campus in Clarksburg, West Virginia, the Biometric Technology Center is the product of a joint effort with the FBI and the U.S. Department of Defense (DOD). It allows the CJIS Division, which has one of the largest collections of biometric information in the world, and the U.S. Department of the Army, which has developed military biometrics database systems, to advance the n... More

Project • By Brenac & Gonzalez & AssociésPrimary Schools

Claude Benard School

Location The lot forms part of the Claude Bernard priority development zone (ZAC), between the Paris ring road and the Boulevard Mac Donald. Despite the surface area of the lot, its location near the canal provides very interesting poetic potential. So that the children can benefit fully from the location and enjoy the views, we have created two frontages, one north-facing, and the other south-facing. Along the Boulevard Mac Donald, a three-storey block forms a screen that protects the playground, reduces noise pollution, and provides a sense of depth when you stand on the front courtyard and look through the foyer to the playground. On the south side there is a lower block adjoining the offices that looks inwards. Between the two... More

Project • By Robbrecht en Daem ArchitectenShops

Market Hall

Exercise in Renaissance Following two demolition campaigns for a world exhibition in 1913 and an administrative centre never built in the 60s, Ghent’s historic heart degenerated for decades into a desolate parking lot in between a suite of three adjoining Gothic towers. In two consecutive competitions between 1996 and 2005, Robbrecht en Daem architecten and MJosé Van Hee architects proposed their own programme, countering the initial competition requirement. Rather than just providing an open space for events, they sought, by meticulously positioning a market hall, to rectify this deficiency and reinstate the presence of old urban areas that had become unrecognisable. The building positions itself between Poeljemarkt, Goudenleeuwplein... More

Project • By Berger - AnziuttiShops

La Canopee

The Stock Market, the Garden, the Canopy and also the Pompidou Center are aligned on an east-west axis. This urban configuration, thus acknowledged, parallel to the Seine and the rue de Rivoli, extends the symbolic dimension of Les Halles. By combining all these effects and layouts, the idea of another scale for architecture is initiated: that of the “Gate of Greater Paris”. Ascent into Paris The creation of a vast vertical and sheltered public space The canopy is the realization of a sheltered and designed public space representing the “ascent into Paris” from the underground.this unique space, on an urban scale, spans 140 m in length and 80 m in breadth and 24 m in height under the envelope. the volume is half-excavated, h... More

Project • By Gigon / Guyer ArchitektenExhibition Centres

Würth Haus Rorschach

The Würth Haus Rorschach, situated between the shore of Lake Constance and the train station, houses a conference centre, exhibition spaces for the art collection, administration, work-shops, a restaurant and a cafeteria. The greenish crystalline building responds to the unique location of the site with a structure that oscillates between transparency and shiny reflective surfaces that multiply the natural beauty of the setting. The architecture affords views out to the surroundings, glimpses into the building, and sightlines through it to the park and lake. The building reacts to its surroundings with lower and higher volumes and setbacks. A double glass envelope encases the building. The inner layer is made up of triple glazing and meta... More