ENGIE HEADQUARTERS

ENGIE HEADQUARTERS

Architect
Park Associati
Location
Via Chiese, 72-74, Milano, Metropolitan City of Milan, Italy
Project Year
2018
Category
Offices
Stories By
Park Associati

Isplora
Andrea Martiradonna and Mario Frusca
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Window FramesMetraPoliedra-Sky 50 CV
Sanitary elementsVilleroy & Boch AG
Floors and walls coveringMarazzi
GlassGuardian Glass
Radial metal ceilingsLindner Group
AnodizingAnofor Srl

Product Spec Sheet
Window Frames
Sanitary elements
Floors and walls covering
by Marazzi
Glass
Radial metal ceilings
Anodizing

ENGIE HEADQUARTERS

Park Associati as Architects

The project proposes a complete renovation of a poor architectural quality building from the beginning of the ‘80s, outdated in terms of energy and distribution. The refurbishment converts the building into a contemporary property suited to the developing surrounding area of Bicocca district. Rather than implementing a restyling process, the building’s architecture was re-thought from scratch and the proportions and shapes of the massive volumes of the original building have been altered to achieve a much lighter and articulated configuration. The proportioning of the building’s volumes also allowed to create new large terraces on the rooftop further connecting ENGIE HQ with its surroundings: staring at the "artificial" skyline of downtown Milan, and at the Alps.


By adjusting the flows, the heart of the building's connections has shifted to the urban fabric towards the recently opened underground station and the main boulevard. The center of gravity of the connection to the urban fabric has been shifted with a volumetric adjustment of the two reception areas on the ground floor. The green areas are improved and enhanced by a shelter, making the complex accessible and visible. The flexibility of interior office spaces as well as the façade system was reconsidered, with a view to adapting them to the current energy-saving and soundproofing requirements.


A new porter's lodge has been positioned right at the front of the property, consisting of a complex system of transparent glass and press-bent sheet metal seamlessly merging with the fence of the building's property. Still within the perimeters of the site, an overhanging roof offers protection to the building's guests.


The ceiling-to-floor design of the new insulated double-glazing façade makes the most of the transparent casing and allows for a full visual connection between the workplace and the external environment. A compositional layer outlined by horizontal and vertical anodised aluminium intradoses, designed in such way as to fragment the building's size, has been super-imposed onto the design of the various glass modules. The rigorous and timeless lines of the new volumes, in a synthesis where architectural elements enhance the inconstant changes of light in the rhythm of time.


The district

The Bicocca district is the centre of an extraordinary project of industrial reconversion. One of the historic sites of Milanese industrialization, the neighbourhood started in the 90s with the establishment of an important Hub of the University of Milan and is nowadays in complete and constant evolution. The area has been enriched with the Arcimboldi theatre, a unique site for constructive, acoustic, visual criteria and technological equipment with more than 2.300 seats capacity, the Bicocca Village, of one the largest shopping centres in the city hosting 16 cinemas as well as shops, bars and restaurants, the Hangar Bicocca, an internationally renowned contemporary art museum.


Recently inaugurated, the new high-tech metro line that reaches the district has made Bicocca accessible and closer to the other residential and commercial districts of the city. The two main arteries that cross the area link it to the important production poles of the Milan northern area. The office buildings and services already present in the area are now more attractive for the settlements of new tertiary activities and for any headquarters. The operation of complete re-design and technological modernization of ENGIE HQ fits properly and precisely in this framework.


Energy Project

A relevant focus of the operation is on the improvement of the building's energy performance, to achieve standards of excellence. Taking care of the most various aspects, a Class E building was transformed into a Class A3 building, Leed Platinum certified (one of the six in Milan), which implies great savings on the tenant’s water consumption and on the landscape project’s irrigation.


The glass envelope’s transmittance reaches 0.7 W/m2K, well below the average of medium-high quality buildings in Milan. The most innovative generation systems implies ceiling radiant panels that offer efficiency and energy savings. The roof is equipped for its entire surface with photovoltaic panels with a peak power of 35kw. The flexibility of interior office spaces is updated to energy-saving and soundproofing requirements. A computerized system will be able to regulate and supervise all the building’s technological systems, to signal alarms, to schedule maintenance operations as well as to control the lightings. The green area, covering a total area of 5.100 sqm, will be planted mainly with shrubs to ensure limited water consumption, and alimented through an automatic irrigation system connected to a rainwater storage tank. The environmental qualities of the project contribute to the renovated image of the building.

Retrofitting Milanese Film - ENGIE HQ

Isplora as Film production - CES Credits AIA & CNAAPC

In the recent years in Milan has arisen the need to recover buildings that are no longer efficient or adequate, totally altering the original plant. Recovering what already exists by improving their environmental performance with retrofitting actions is a sustainable choice because it saves the territory, which is a non-renewable and very limited resource.

In these terms, the film illustrates two projects by the Milan Studio Park Associati. 

ENGIE HQ
During 1980s in the Bicocca district the trend was to erect numerous buildings paying no attention to quality with the consequent delay in sustainable architectural production. 

Rather than implementing a restyling process for the ENGIE HQ the decision was to revise the whole architecture from scratch in order to obtain not only a light and articulated configuration but at the same a technological modernization.

 

An example of sustainable choice due to the fact that existing buildings now represent the largest contribution to energy consumption and polluting emissions. Recovering these constructions allows the application of the best technologies, assuring environment protection.

Watch Retrofitting Milanese and learn more about Engie Headquarters

This story is available in multiple languages
Project Credits
Film production - CES Credits AIA & CNAAPC
Site Supervision, Construction Management and Health & Safety
General Contractor
Structural, Mechanical and Electrical Engineering
Products used in this project
CITY HALL UTRECHT
next project

CITY HALL UTRECHT

Shopping Centres and Supermarkets
Stadsplateau 1, Netherlands - Build completed in 2014
View Project