Iranian Architecture

An overview of projects, products and exclusive articles about Iranian Architecture

NewsNews • 30 Jul 2021

Cheshm-o-Cheragh Bazaar by ABAR Office responds to its context with a design that merges cultural spirit with commercial function

Being Iran's second largest city, Mashhad is also one of the largest religious capitals in the world. Over recent years however the city has been struggling with numerous issues including the extensive demolition of the historic district and an ill-proportioned city texture with high-rise constructions. The Cheshm-o-Cheragh Bazaar by ABAR Office is a new contemporary addition that aim to improve the city’s urban and social condition. Mostafa Delbarian The site of the project is an area of 571 square meters within an historical district, and adjacent to “Gonbad-e-Sabz”, an outstanding architectural monument with a 400-year-old history. Gonbad-e-Sabz is highly respected among the people as it is the tomb of a well-know... More

Project • By Moein Jalali and PartnersOffices

Jordan Art Office

The design began based on the idea of Palemos, meaning battle. The space was divided in two sections: work space and exhibition space .the work space was designed as a garage art and the design of the exhibition space was based on the concept of heterotopia. To design the ceiling which represents the spirit of the space we used the biography matrix. In the whole project we relied on paradox. To separate the two aforementioned spaces we used a wall consisted of many doors. Concrete and wood were used in the design of the entrance and stairway to create a phenomenological encounter for the first impression. This project was nominated for “Commercial Interior Design (CID) 2018” and also was nominated for “Asia Architectural A... More

Project • By SPECIAL SPACE STUDIOOffices

Hoor Ofiice Building

Hoor office building design started as a revision for the existing structure of the project. The program was about designing double height commercial spaces at the ground floor and office units on the top floors. The building has a unique location, it’s in the corner of a highway with a high traffic in Tehran, and therefore, it could have a significant role as a monument in the city’s image. Design concept engendered by an effort to attain glory. Our aim was to design a glam building which draws passers attention. On the contrary to common buildings, which has been glorified by elaboration and complexity, the architect was willing to reach to this goal with simple geometrical structures and ease.  To induce splendor to ob... More

Project • By Studio EirajiMemorials

Omran Sq. Memorial of New Sahand Town

Javad Eiraji, founder and principal architect of Tehran-based design and creation studio, STUDIO EIRAJI, with his young designer team; Mona Rezaei, Elnaz Tofighi, Golsa Zerangi, Shaghayegh Behrooji and Shima Noori, has finished his latest urban-architectural design for Omran Sq. Memorial of New Sahand Town in East Azerbaijan, Iran. This project has been designed according to the traditional and Islamic geometry and patterns which has been changed to the 3d volume by especial form editions. Paying attention to the culture, creativity and identity are some especial factors in this design. The geometric pattern has been used both in the main volume and basement of the memorial. Creating a live and peaceful space for users is one of the othe... More

Project • By AshariArchitectsCultural Centres

Fars cultural museum

Fars cultural museum More

Project • By AshariArchitectsBars

Upcycle Cafe ( Ferdowsi Cafe )

Upcycling Café is about 360 square meters.It is a part of Persian Golf complex in shiraz .The main goal of designing is creating environmental , social and economic sustainability .The waste materials , existing in the location of the project and a locality of collecting wastes ,have been applied .The designing details is in such a way that employer was able to implement them without professional builder. Devoting part of the cafe to eatable vegetables not only provided economic self-efficiency , but also filtered the interior air . We destroyed a portion of exterior wall to supply natural light for plants . Social interaction has been realized through variety of seating , an insular counter and a stage . We used some materials from the pre... More

Project • By Admun StudioApartments

the collage

Bukan neighborhood is located in the North of Tehran, Iran; and the grounds high slope and tall dense trees are the two of its geographical characteristics. Lots of old houses with green yards exist in this neighborhoods’ alleys. The Collage Apartment is placed inside this context.The building has four floors on top of a solid rock bed. A large yard with gardens is in between the alley and the building. The residents of one of the apartments at the third floor repair their home, although because of the dissatisfaction from the result, they decided to renovate it for a second time right after the first one.The building has a stepped form and each floor has a yard or a large terrace. This project was the only one without any yard or terrace a... More

Project • By AshariArchitectsOffices

HonarShahre Aftab Cineplex / Office

Located in Shiraz, Iran, 180 sqm. the limited office space of Honarshahre Aftab Cineplex Office was the challenge for our team to make the office management space a place to be experienced. The project is seeking to create a space to increase the interaction between the clients and office staff and also between the staff working. Creating intimate and dynamic environment leads to the point that staff feels they belong to the place and create a more efficient environment. In order to achieve the above-mentioned goals these items are considered:1) Fading the boundary between inside and outside (office space and complex lobby) in order to have more connection with the complex management: Continuing movement of the outside form to inside and c... More

Project • By AshariArchitectsCultural Centres

Hafezieh prayer room

Architect: Ashari ArchitectsLead Architects: Amirhosssein AshariDesign Team: Zahra Jafari, Niloofar AskariArea: 155 m2Project Year: 2015Hafezieh prayer room is designed in order to serve the prayers, visitors and passengers in Hafez Tomb. Due to the project site which has the history of hundred years, the design process is created in harmony with the Tomb’s environment form. Utilizing the brick material (in Fakhro modins configuration) at tomb complex, led the design to a brick cube with hollow surfaces. One of the important aspects of this concept was that, the of men and women entrances form to the prayer room were highly influenced and derived by Qibla direction and main axis of the Hafez tomb. By creating a modular hollow pattern for th... More

Project • By AshariArchitectsHousing

Qasr dasht Villa

Architect: Ashari ArchitectsDesigner: Amir Hossein AshariDesign contributors: Zahra Jafari3D: Mostafa YektarzadehGhasre-dasht ( Dastani ) VillaThe project’s main challenge was to prevent any interference to the garden environment and creating adaptability to the existing site.The design response is: creating various perspectives through the garden such as lotus pond (utilizing an element from the garden character), bridges (human suspension on a transparent path in the garden) and circulation paths in between the garden spaces (Human movement between open and semi open garden spaces). All these features occur without moving or eliminating any existing condition such as trees.Creating seating areas with various qualities(sitting on water, si... More

Project • By AshariArchitectsBars

Conex Café

Architect: Ashari ArchitectsDesigner: Amir Hossein AshariDesign contributors: Zahra JafariExecution: Mohammad MoazeniConex CaféLimited pre-purchased materials on the site. The challenge has been already begun for the designer team to create a unique form from the remaining materials of the complex construction. The project is located at one the most memorable buildings of Iranian contemporary architecture “Shiraz national library”. By utilizing the previous temporary concierge Conex and reviving it, the design team revealed a hidden potential of the redundant Conex. The steps and vertical lightning are considered as the two complementary elements which acts as a lighthouse to find the café on the site at night.Providing a pause and gatherin... More

Project • By AshariArchitectsApartments

45m2 Home

The goal of this project was to transform an existing storage on the roof of a residential apartment to a livable place. Considering the fact that existing space was very limited, design team initial concept was to incorporate all the residential required spaces in such a small space. Unlike the typical process of dividing the space into various spaces, and each space for one specific activity, 45 sqm. home offers one single space which changes constantly based on different functions and activities. The initial area of the project was 30 sqm in order to increase the space, we expanded the space toward the south edge of the building to achieve a 45 sqm. space and also a better exterior view. At the additional space, the roof was moved one me... More