Japanese style

An overview of projects, products and exclusive articles about japanese style

Project • By CERAMICHE KEOPERestaurants

Sushic Asian Experience Varese

Clean lines, minimal and precise decoration, and a natural flow of movement and energy between spaces. That's Sushic, Asian fusion restaurant which opened near Varese in summer 2018; a blend of contemporary style and ancient Zen principles.Moov 60x60cm tiles flow through the large atrium, across the raised area with low tables, and into the pretty private rooms, paving the different areas with the tile collection’s simple concrete effect and bright Anthracite accents.In&Out Percorsi Quartz 10.5X45 clad the walls, creating a steady Zen-like grace with the Muretti decor of the collection. The stone-effect of In&Out was inspired by the natural flair of quartzite, blending artistry and nature in an impressive game of dark and ligh... More

Project • By MASAKI SUZUKI ARCHITECTSApartments

House with Sliding Doors

1. Sliding doors and hinged doors      Sliding doors have long been used in Japanese architecture. Japanese architecture has a veranda space, and Japanese people have lived by using sliding doors such as shutters and Shoji screens to control the way they connect with nature and people. Isn't it possible to utilize the device that controls the connection with the external environment even in the dwelling unit of an apartment house? With that in mind, this renovation plan was considered.      Generally, the corridors inside the dwelling units of apartments are dark and closed. It is no exaggeration to say that this is fate, because limited natural lighting is naturally assigned to the living room, and the corri... More

Project • By IN-EXPATApartments

Ryokan Modern

Nestled within the lush tropical gardens in the Garden City, the 3,500 sqft residence boasts the elements of a Japanese ryokan. For the homeowners who are passionate admirers of the Japanese culture, the brief was precise at best – to create a modern ryokan (traditional Japanese inn) with a Scandinavian touch. The result is a cohesive space that is complimented by a fluid motion of poetic encounters, each defined by the bespoke feature walls that were skilfully handcrafted by sister company IN-EXPAT. Every feature in this apartment is as meticulous in its detailing as its functions. More

Project • By Fast Space DesignShops

SAKE FOREST

E-Shochu is a company which envisions the deepening of Japan-Thai relations and interactions through the increased exposure of Japanese Liquor into the Thai market.  In keeping with that vision, this time the company is planning for a new retail outlet which aims not just to engage in liquor sales but also become the place for communicating the latest news in the industry as well as be the de-facto destination for Japanese liquor enthusiasts to gather.   We therefore proposed the creation of the Sake Forest (Japanese お酒の森) as a space to exhibit  the rich variety and style of liquor lineup comprising of Japanese Sake and Shochu, which are arranged metaphorically into a forest; liquor bottles standing proudly just like trees... More

Project • By Kashiwa SatoOffices

TAKEDA

Kashiwa Sato provided the total interior design direction for the global headquarters of the world-renowned pharmaceutical company, Takeda Pharmaceutical Company Limited, in Nihonbashi, Tokyo. Kashiwa expressed the essence of Takeda’s DNA to the world through the elaborate interior spaces. He developed the overall concept of “life force” based on what has been Takeda’s mission since its inception, namely “to strive towards better health for people worldwide through leading innovation in medicine, with the patients at the center of all that we (Takada) do.”   The flow of movement from the entrance, post the reception to the working areas tells a story of human life, expressed in the eight kanji for... More

Project • By Park AssociatiOffices

TENOHA Milano

The project involves the complete interior renovation in a former industrial building from 1931, previously a wallpaper laboratory.   The building is located in via Vigevano in Milan, on the border with the Navigli area, one of the more lively district in the city with a dense network of shops, laboratories but above all kinds of restaurants, bars and pubs which make this area one of the favorite destinations of the city nightlife. The building stands out in the urban context for the geometric language of its architecture, with rationalist references, connected with the once carried out activities.   The assignment of the project came from Tenoha, a Japanese company that deals with creating multi-service spaces for typical cat... More

Project • By Hisashi IKEDA ArchitectsPrivate Houses

House Y in Ishibashi

House Y is located in dense residential area near highway. The site area is the smallest specified by the ordinance of this city. To build a rich living environment on this minimal site between the dense areas of small houses and the long scales of highways, we designed it with rational floor plans and various cross-section operations.   In order to effectively use the limited floor space, the floor plan is a rational plan that organizes the flow lines and takes into consideration future changes in the family structure. While guaranteeing the functional aspects of the house with a plan, each space is different, such as the ceiling form and finish of each room, the construction of the fittings, how to make the opening, the presence of... More

Project • By Tsutsumi and AssociatesRestaurants

Matsuko Fast Food

Three stories old house on the Xihu lakeside was renovated to 2 types of Japanese Restaurant. Many tourists are usually walking around there, so that on the first floor we planned the fast food style which provides low price and keeps high rotation. Because on the first floor of this old house its ceiling height is very low, so we can’t change the height too much. Also due to satisfy the requested programs, the shape of the space is very irregular so that it’s difficult to attract the tourist around there. Then we referred to “HUNAZOKO” ceiling that means bottom of the ship, which is usually used in the traditional Japanese house. The center line of the ceiling being raised up only a little, we can feel the extent o... More

Project • By Tsutsumi and AssociatesRestaurants

Ryoutei Matsuko

Three stories old house on the Xihu lakeside was renovated to 2 types of Japanese Restaurant. We planned traditional Japanese restaurant on the second and third floor which has calm atmosphere.   The entrance of restaurant is planned on the second floor where it has low ceiling height, so it is very important to design the walls as eye-catching ones. For the entrance wall, we disassembled the traditional ASANOHA pattern to two different geometric layers, one layer has diamond pattern and the another has the equilateral triangle pattern. In front of the wall we can recognize it as ASANOHA, but it gradually shifts toward the periphery. On the shoe box panels, they were carved by Japanese traditional technique called as NAGURI, and it h... More

Project • By HAO designApartments

Taiwan Apartment

The master of this property wants the space to make a statement while highlighting the ruggedness of concrete texture.The mistress prefers a comfotable and quite sense of life.She is good at making handicarfts and also appreaciates the finer moments of daily life.The son, who is in high school, needs a large table with enough functions to be elastically adjusted into a self-contained space.   Because the atrium is relatively small, a wooden extension is used to as a bench to put on shoes. Additionally, the countertop design also provides space for the master's interest in aquariums. The other side of the shoe cabinet, in addition to simple storage, also serves as a LEGO display area. The space reserved at the back is equipped with a... More

Project • By Yamamori Architect & AssociatesPrivate Houses

House - YS / gabled roof complex

This architecture is in Iga City, Mie, Japan, in the middle of the castle town. It is 6.8m wide and 32m long. It’s a flat two-story building.????This old streetscape is often called “The Small Kyoto” and is located in a long, narrow block called “The Sleeping Place of the Eels”. The front of the site is only 8 x 33 meters deep but It has two large roofs and a courtyard inside. This modern and simple twofamily housing unit was required to keep distance between two families, maintain the city environment, landscape, and traditions. Basically, the balance of all the above had to be considered well. The plan was to place the courtyard inside and in the center of the house just like traditional townhouses in Kyoto.... More

Project • By SalientRestaurants

The Orient Chain of Restaurants

The Kolkata-based Orient chain of restaurants raises the standards of the hospitality experience, which is enhanced through design. The twin restaurants, with their oriental cuisines and contemporary Japanese style interiors, draw special attention from the crowd of the city centre mall which they occupy. With a 60-cover seating capacity each, the design incorporates ancient Japanese techniques ‘Feng Shui’ and ‘Taoism’ to reflect their cuisine in space. Sited in an amicable location on the ground floor of the mall, the restaurant occupies a plot area of 1550 sq ft. A challenging floor area ratio resulted in a linear geometry with two entries- one from the mall and the other from the street on the plot periphery. The... More

Project • By HeliotropePrivate Houses

Portage Bay Residence

Tucked into a small city lot along the water’s edge, the house was designed to live like a studio loft for a bachelor who values privacy, a central location to reside in the city, and a convenient spot to park the float plane. Hidden from the street, the building is a protective shell of zinc and aluminum – a refined version of the maritime industrial sheds found throughout the waterfronts of Seattle. Water-side, the house becomes more transparent, with prospect-views over the houseboats of Portage Bay, the University of Washington, and the Cascade Mountains. Living, cooking, and sleeping all occur in one volume distributed over two floor levels, sized and shaped to envelope the occupant in a protective refuge. The kitchen is sm... More

Project • By NKS architectsCrematoriums

Hikari Terrace

In Japan, the funeral ceremony used to be an event in the entire regional community. But due to shift in lifestyle such as trend of nuclear families and aging of population, the funeral is changing into a small family’s event and become diversified. This ceremony hall is not for busy traditional funerals many people visit, but for relaxed small funerals that are held by only the close relatives. By doing so, the bereaved family can have much final time with the deceased in contrast to conventional funerals.This funeral hall has a similar structure to a settlement in that it is made up of a cluster of roofs. There are two main guest rooms which the bereaved family stay the night to protect the coffin until the tomorrow funeral. One is the bi... More

Project • By ForX Design StudioRestaurants

Grillicious

Grillicious is a Japanese style BBQ. restaurant located in central area of PATTAYA, Chonburi, Thailand.A brutalist tropical restaurant (building) is separated into 6 zones which consists of welcome space, main dining area, dining wing area, expansion space, dining courtyard and main kitchen.Spaces are divided by the walls inspired by original BBQ. bonfire pit. Overhead planes are defined by Lean-to roof metal structure which create various volumes for vertical spaces in each zone. Moreover, space between roof cover and walls introduces soft natural light into the space. Regarding to tropical architecture criteria, the wall is not only dividing the space but also create a wind path for all areas.The wall creates superimposed scenes and stand... More