Public building

An overview of projects, products and exclusive articles about public building

Project • By MosaSports Centres

Amsterdam Arena

Project Amsterdam Arena, published by Mosa. Location: Amsterdam, Netherlands Category: Visitor Center, Stadium Connect with Mosa for more information More

Project • By MosaAuditoriums

Bundesrealgymnasium Sperlgasse

Project Bundesrealgymnasium Sperlgasse, published by Mosa. Location: Wien, Austria Category: Education - Secondary Schools Connect with Mosa for more information More

Project • By QPROExhibition Centres

Matrex (innovation center Skolkovo)

The MATREX building is a sophisticated architectural form with an external in the form of a truncated pyramid. Inside it there is a space in the form of a matryoshka. Inside the “matryoshka” there are multifunctional hall-transformer and a spiral ramp – the show room. Along with that inside the building there will be start-up offices, official residence and a restaurant with a viewing point. LightingA complicated construction of the building required unconventional solutions to the space lighting. For example, it was essential to provide steady illumination of the sophisticated form of the matryoshka’s “body”, in order to create comfortable environment for being inside and spectacular glow when observed... More

Project • By depaolidefranceschibaldan architettiCultural Centres

biblioteca Liviano

The restoration project for the library insists on part of the ground floor of Palazzo Liviano (designed by Giò Ponti for the competition of 1934 and built in 1937) and on the porch leaning against the same facing the inner courtyard.   The space concerning the Liviano Palace corresponds to the projection on the ground floor of the overlying 14th century Sala dei Giganti: this space constitutes the oldest part of the Carraresi palace, characterized by a perfectly preserved system of cross vaults. An ancient series of architectural structures was part of the palace of the Carraresi, the oldest dating back to the 12th century: most of the structures were radically changed during the 14th century.   Of this enormous complex today only the buil... More

Project • By RocaMuseums

National Museum Of Art Of Catalonia (MNAC)

The emblematic building of the 1929 International Exhibition provides inspiration to modern and neutral bathroom spaces, capable of combining functionality and elegance in the classic lines of the building and the essential solutions for a comprehensive and pleasant grooming experience. It was with this philosophy that the discreet under countertop basins Neo Selene were selected, as well as the efficiency of the Instant self-closing faucets. The refurbishment was completed with the versatile Meridian WCs and the accessories from the Access collection, fundamental to facilitate access to the bathroom to people with reduced mobility. Why they trusted RocaEquipping one of Barcelona’s most visited cultural infrastructures requires assurin... More

Project • By AedasCommunity Centres

Hengqin Urban Village Community Center

In the heart of the Hengqin Island in Zhuhai, China, sits an urban village. Two man-made lakes mark the entrance to the village and a community center in between the two water bodies will connect the residents, the environment and the happenings.  Inspired by the water flow, the brick-and-timber building will house major public spaces on the ground floor, including an art gallery, a community clinic and event spaces. On the second floor there will be a double-height multi-function hall and a library. The third floor is designed for offices and activity rooms.   Different areas are mainly connected by sloping walkways for easy access. The roof is also sloped to create a silhouette of a mountain range. When the sun rises f... More

Project • By VARDAstudioCourthouses

Paphos District Court

The aim of the project is the development of a new building next to the existing Paphos District court building to provide additional court rooms alongside office space. The new building sits in the plot next to the existing court, which was previously used as a car park.The design aims to create a continuation of the street elevation between the two buildings, inserting like an abstract form, which maintains the general scale of the street and the area and showcase the human scale as well. The proposed building extends lengthwise of the plot, using atriums to allow natural light enter the building.The circulation was a crucial factor that influenced the form, creating a dynamic layout to the plan. The organisation was suggesting separate c... More

Project • By Henning LarsenCity Halls

Kiruna City Hall - The Crystal

Kiruna’s new town hall gives identity to a community on the move Henning Larsen’s design for “The Crystal” joins civic functionality and social commons, creating a living room for a relocated town   The Swedish town of Kiruna, 95 miles north of the Arctic Circle, sits atop the largest iron ore mine on the planet. The mine birthed Kiruna – And now, it threatens to erase it.   A century of mining operations has begun to destabilize the earth around Kiruna. The ground is breaking, splitting into deep rifts and falling into sinkholes – Within the century, these rifts threaten to swallow the town. In response to this threat, mining firm Luossavaara-Kiirunavaara (LKAB) has proposed a direct solut... More

Project • By Architects for UrbanityCommunity Centres

Elefsina Administration & Services Building, Greec

The proposal for the new office building of P.E.D.A. is based on a radial volumetric configuration that creates a large central space in the heart of the building, which expresses the notion of the common, condenses all public services and facilitates the orientation of the visitors. The central space becomes a catalyst and the reference point of six linear building extensions that shelter an independent service on each floor. Therefore the building functions as a unified organism that however allows autonomy to each of its departments. Moreover, such a typological proposal overcomes the usual long corridors of office buildings and fragments its large scale into human proportions. On the street level, the visitors cannot have an overview of... More

Project • By Atelier PRO architektenOffices

Redevelopment WTC The Hague

Redevelopment WTC The HagueThe Hague has had its own World Trade Centre since June 2012 and a new designated function has been the motive for an architectural transformation. The public spaces in the WTC Plaza and Convention Centre are upgraded to the quality standards of an international WTC. That’s why the owner Bouwinvest consulted atelier PRO and Sens Real Estate. An important part of the assignment lied in the redesign of the existing property. We (re)developed a relatively young building that is in full use.The WTC The Hague combines working, living, and leisure activities in a unique way. It is situated in The Hague’s New Centre in the Beatrixkwartier, on the corner of the Prinses Beatrixlaan en de Schenkkade. This international... More

Project • By Atelier PRO architektenSecondary Schools

Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL)

Atelier PRO has won the European tender for the renovation and redevelopment of the Vrijzinnig Christelijk Lyceum. The VCL is an independent school for senior general secondary education and pre-university education. Its current building is comprised of various component parts built at different points in time, with a total floor area of around 8,000 square metres. The oldest part, a villa dating back to 1903, is a national monument and will be preserved. The more recent parts, built in the 1930s, 1960s and 1980s, will be replaced by new construction.The assignment A positive outcome of the school’s gradual expansion in the past is that the building does not appear overly large and offers a sense of human scale. The VCL drew up an... More
Ground floor
First floor
Second floor

Project • By Atelier PRO architektenMuseums

Museum of the Allard Pierson Institute

Atelier PRO has been asked to design a partial transformation of the museum of the Allard Pierson institute located at the Oude Turfmarkt in Amsterdam, within the perimeter of its existing structure at the Turfdraagsterpad.The Allard Pierson is the museum and knowledge centre for the heritage collections of the University of Amsterdam (UvA). These two organisations merged into the new Allard Pierson in February 2018 as the Allard Pierson Museum and the adjacent ‘Extraordinary Collections’ library building, which had already been redesigned by Atelier PRO in 2007, became one organisation.Museum The Allard Pierson Museum has been a part of the UvA since 1934 and was located in the former headquarters of the De Nederlandsche Ban... More

Project • By Atelier PRO architektenSecondary Schools

Liseo Boneriano, Scholengemeenschap Bonaire

The Liseo Boneriano is a highschool on the Caribbean island of Bonaire. Part of the school is now situated in a building on Kaya Amsterdam in Bonaire. The number of students has increased to such an extent that lack of sufficient educational space became a serious issue. The team of atelier PRO architects and Jacobs Architects created a design to extend the schoolbuilding in such a way that both junior and senior pupils have room to attend class at this location.This redevelopment will appear as one elegant new ensemble with great attention to the outdoor space. The outdoor space will feature as the public domain, enabling students and teachers to meet in a relaxed manner.These new functional education facilities offer Bonaire an impor... More

Project • By Atelier PRO architektenOffices

Town hall Quarter Deventer

Atelier PRO architects have been selected out of 4 submissions to create the interior design for the new Town Hall Quarter in Deventer. The Deventer municipality has opted for flexibility, sustainability, cooperation and interaction as the major basic principles for this interior. The Town Hall Quarter is situated between the Grote Kerkhof, Polstraat, Burseplein and Assenstraat. The plan partly entails new build (about 15,500 m² Gross Floor Area (GFA)) and partly renovation, restoration and preservation of existing national monuments (about 3,500 m² GFA). The striking new build, according to the design by Neutelings Riedijk architects, respectfully conforms to the existing historic buildings. The municipality aims to set a good example... More

Project • By Atelier PRO architektenPrimary Schools

NELSON MANDELA SCHOOL AND HOUSES

The Nelson Mandela school is situated in the heart of Gouda East. The centre forms part of the urban structure and proves to be a catalyst for the neighbourhood. No less than twenty-one groups of users have moved into this centre, to be of service to the people living in the neighbourhood. With this building, means were created to help people make associations in order to develop themselves and their district. This Multifunctional Community School is a compact building, developed with the input of all the involved groups. The result is a scheme of only 6630 m², in which a variety of district-bound facilities have been interlinked efficiently, varying from a primary school, playgroup, day care centre and gymnastics hall to a community ser... More