Residential architecture

An overview of projects, products and exclusive articles about residential architecture

Project • By AssembledgePrivate Houses

Posetano

Set along the Pacific Coast Highway in Pacific Palisades and within a short walk to the ocean, the Posetano Residence offers 270 degrees of endless ocean views to the southwest of the Pacific Ocean, and north to Santa Monica mountains. Caption The volume of the home is a three-story structure comprised of concrete, wood, steel, and glass; clad in smooth stucco and travertine. The floor plan provides an indoor to outdoor connection, enhanced by the transparent walls that allow for plenty of natural light and maximize views of the coastline. Caption Inside, the main level allows for fluid movement between the kitchen, dining, and living room spaces, visually and physically connected to the outside. The addition to the remodel cons... More

Project • By AssembledgePrivate Houses

Westfall

Built to take full advantage of its natural surroundings and incorporate the outdoors with indoors, the Westfall Residence has a warm, yet modern quality. Wrapped in western red cedar siding and elongated warm brick profiles, natural materials are used to reflect the site’s ruralness and create a dialogue with the local vernacular.Located in the rural countryside of East Canton, Ohio and situated on a secluded 40-acre lot the home is comprised of a Y-shaped floor plan to maximize views of the surrounding hills.  Floor to ceiling glazing enables indoor-outdoor connections, while an earth-berm emphasizes the gesture of the home extending out from the landscape. Caption   The ground floor consists of a centrally located... More

Project • By Johnson ChouApartments

Slide/Pivot

An exploration of transformative concepts, the residence became a “laboratory” examining the possibilities of modulating programmatic zones found within a prototypical townhouse or condominium unit, with the added challenge of one that is relatively compact (900SF). Ben Rahn/A-Frame Ben Rahn/A-Frame The public zones are comprised of living, dining and kitchen areas that are easily transformed for entertaining when a pivoting dining table, integrated with the kitchen island, swivels and stores into it. This effectively extends the living area into the dining/kitchen area. Full-height cabinet doors that conceal kitchen cabinetry transform the kitchen to a bar. Ben Rahn/A-Frame Ben Rahn/A-Frame Sliding oak par... More

Project • By Sidell Pakravan ArchitectsPrivate Houses

19th street

Sidell Pakravan Architects has renovated an apartment in San Francisco’s Potrero Hill by contrasting a set of distinct wood volumes against the dominant horizontal planes of existing low ceiling heights and making use of an unused roof to capture outdoor space within the city.    The volumes, clad in walnut, establish a warm visual language that continues from the main floor through to a new penthouse. One volume controls vertical movement through the space, while a second defines the main living area and breaks through the ceiling to create a large interior room on the roof. The reading of the two volumes registers as a material difference between the insertions and the surrounding perimeter. A deep built-in bookcase on o... More

Project • By Sidell Pakravan ArchitectsPrivate Houses

West Berkeley Bungalow

A new two-story volume is an addition to this existing Berkeley bungalow. The new space, a fifteen-foot square footprint, adds a sunken family room on the ground floor and a new bedroom and bathroom above. Skinny windows on the upper level capture views of the hills beyond, while a large picture window on the ground level invites a vivid, framed view of the backyard. The volume, clad in a rain screen of marine-grade plywood panels, feels like an extension of the residence, yet also a distinct and separate part.  In poor repair after years of neglected dry rot, the existing bungalow was renovated with new stucco and windows. The existing trim was removed, creating a short, boxy counterpart to the new addition tower. Originally built in... More

NewsNews • 13 May 2021

Casa Bures by TDB Arquitectura recovers a Barcelona masterpiece for residential use

In the Eixample district of Barcelona, Casa Bures has been recovered as a modern building for residential use. Overlapping heritage rehabilitation with housing rehabilitation, the renovation, undertaken by TDB Arquitectura,  is an important milestone for the city in terms of intervention that preserves residential fabric, through a renewed look a the value of modern and traditional architecture. Aleix Bagué Cara Bures was originally constructed between 1900 and 2905 by Francesc Berenguer y Mestres, a close collaborator of Gaudi. A total of 7,700 m2 of six storeys, the structure is listed as Heritage Protection Level B. Originally housing large dwellings of great architectural, heritage and ornamental value, the buildin... More

Project • By Mino Caggiula ArchitectsApartments

Eolica

EOLICA RESIDENCE Location: Pregassona, SwitzerlandBuilt-up area: 4,088 sq. mDate: 2014 – 2017 The urban insertion completes and defines the urban block in a clear way by following the alignments of the buildings north and south of Via Vedreggio. The district Project consists of 4 buildings: orthogonal volumes that are inserted out of alignment in order to create a dynamic green space that on the plan resembles wind turbines. The buildings too are characterized by the centripetal “wind rotation” of the apartments around the central vertical circulation, thus opening the views from the living rooms towards perspectives that are characterized and amplified by the curvature of the living room terraces. The architectural c... More
Clouds - Mino Caggiula Architects
Clouds - Mino Caggiula Architects
Clouds - Mino Caggiula Architects
Clouds - Mino Caggiula Architects
Clouds - Mino Caggiula Architects

Project • By Mino Caggiula ArchitectsApartments

Clouds

CLOUDSBiasca, Svizzeralocation: Biasca, Svizzerabuilt-up area: 1045 mqdate: 2017 – 2019   “When Pizzo Magno puts on its hat, let go of your sickle and grab your umbrella”    The project Clouds is located in Biasca, a town in Upper Ticino, a deep, wide valley nestled among the mountains at the foot of Pizzo Magno. The landscape features and the people that live there are founding elements of the project, which has its roots in the life experiences, in the tradition, in the culture of the people that live in this place and on the specific plot of land on which the project originates. Vine cultivation is a predominant peculiarity of this part of Ticino, and of the project site too. The daily rhythm of the f... More

Project • By A&M ARCHITECTSPrivate Houses

Summer House in Karpathos

Sitting on one of the highest points of Karpathos, a authentic yet contemporary residence made its appearance on the rocky terrain of Othos with traditional forms and patterns taken straight from natural local sources. The vacation house designed and built by A&M became a unique addition to the village’s picturesque context. Through geometric volumes, laid on a variety of heights according to the site’s slope, the house completes the contours of land in a unique yet challenging way.  Α&Μ' s seamless service set spanned from conceptual design stages of Architectural, Engineering, MEP (in collaboration with PG Kamarinos office) and Interior Design services, up to styling and finishing touches as well as land... More

Project • By Clayton KortePrivate Houses

Ridge Oak Residence

Prominent Austin architect, Howard R. Barr FAIA, designed this mid-century modern gem in the heart of Austin’s Highland Park neighborhood in the late 1940’s. It was a typical ranch style mid-century, with a central low hallway and bedrooms off either side. The living room was set at an angle at the back of the house, which opened to a view of Lake Austin and greater Hill Country. When repeat clients bought it from Barr’s son in 2016, they hired the firm to design a complete renovation, new addition, and Interiors.    The firm took care to respect Barr’s original design and street presence by maintaining the brick, wood siding, carport, and punched opening proportions at the front façade. Besides fo... More

Project • By IND architectsResidential Landscape

The concept of a residential complex

The introduction of additional functions into a residential complex is one of the answers to the new time with its difficulties, challenges and opportunities, and it is also a huge step towards the comfort of residents. The multifunctional residential complex in Tushino offers a range of services that will be in demand by every group of residents. So, for young families there are additional options for activities for children, for pet owners there are a veterinarian’s office and a sink at the entrance. The residential complex also offers a yoga studio, a massage room, a squash court, a painting studio and creative workshops, checkpoints for contactless food delivery and keeping it warm. These and many other services improve the qualit... More

Project • By IND architectsResidential Landscape

Improvement of MainSTREET Residential Complex

The landscaping of the residential complex territory — is its fifth facade, which is as important for the perception of the complex as its architectural facades. Our task — is to create a harmonious space in which the pacifying natural component of the landscape is combined with the functional elements that increase the comfort of the complex’s residents. The concept is inspired by Moscow and reflects the metropolis in miniature, we were inspired by the metro map, the relentless movement and dynamics of the city, its lights and, of course, the location of the residential complex. The territory offers the residents a real garden in the city center, invisible from the outside, inside it opens up with a variety of landscape... More

Project • By Clayton KortePrivate Houses

Hartford Residence

With an owner’s vision for a refined retreat notable for fluid spaces and artful detail, this centrally located Austin residence makes the most of its steeply sloped, quiet, leafy site. Throughout the house, the flow of spaces is informed by light; rooms open one after another and draw residents forward to discover what’s next. Two deceptively simple single-story gabled structures are connected by a glass entry foyer through a formal entry court. The glass entry reveals an outdoor living oasis with a pool at the sunken rear yard while bridging public and private wings on the main level. The public wing provides a vaulted great room for kitchen, living and dining with a balcony that overlooks the pool below. A delicate open trea... More
Ground floor plan

Project • By PORTHousing

CONCRETE HOUSE IN WROCLAW

Designer: PORT (http://www.portinfo.pl)Investor: privateFunction: single-family housingArea: 239 m2Project location: WrocławYear: 2018 More

Project • By Christopher Polly ArchitectPrivate Houses

Woonona House Studio

The project involves a new house and studio spaces for a sea-changing artist couple on a substantial yet narrow remnant site in the NSW south coast town of Woonona. It draws upon the typology of farmhouses that were prevalent in the area during early 19th century settlement of the town, embracing utilitarian qualities in construction methods and materials. Unlike the built pattern of the surrounding context, the proposal is comprised of a small 103 sqm plan that is organised into simply demarcated public and private zones within a low saw-tooth roof arrangement. The primary environmental sustainability initiative is in the provision of a modestly sized footprint that is responsibly small-scaled. This achieves an objective of 'compactness'... More