Skylight

An overview of projects, products and exclusive articles about skylight

Project • By AshariArchitectsHousing

Dena Villa

Dena villa project, actually built 20 years ago. It had a complicated and closed plan, the owner of which wanted to make fundamental changes and general reconstruction, due to the age of himself and his wife. We have followed two main goals for the improvement and reconstruction of this villa: 1-     Using the maximum natural light For using the maximum light, in order to create visual transparency and connecting the interior spaces to the yard, we increased the number and area of the windows. Also by using some skylights, where there was the possibility of construction, we illuminated the dark spaces.  2-     Integrating the separate spaces in order to create spatial flexibility while maintaining the character... More

Project • By Meyer & Associates Architects, Urban DesignersRural

Botha's Halte Primary School

The project entailed the development of a new Primary School, replacing the dilapidated Botha’s Halte farm school, in the Breede River Valley, for the Bosjes Trust. Although a privately sponsored project, the school is operated by the Western Cape Education Department. The new buildings provide a state-of-the-art facility for 250 rural primary school learners from a predominantly farm worker community. The buildings have been designed around sustainability principles, while respecting the cultural heritage of the area. A didactic design approach was followed, whereby these aspects are demonstrated throughout the complex as part of the teaching and educational processes.   The “Anna Zaal” (circa 1927), the first scho... More

Project • By brg3sCommunity Centres

Youth Villages - Bower Activity Center

The Bower Activities Center (BAC) introduces a light-filled hub of activity and care programs to the pastoral campus of Youth Villages in the city of Bartlett, an outlying suburb of Memphis, TN.  Youth Villages, “a nationally recognized leader in the field of childrens' mental and behavioral health,” provides residential, academic, and developmental services for children and teens with “emotional, mental, and behavioral problems.”  Initially designed to house only the Food With Class program –  an educational class where teens learn to develop teamwork and professional skills in a commercial kitchen setting – and a few other support services, the scope of the design quickly grew as Youth Vi... More

Project • By Space Group ArchitectsPrivate Houses

The Fragmented House

This project is one of six projects we have completed on one and the same road. It lies within the Driffield Road Conservation Area of Tower Hamlets in East London. The convoluted Victorian, terraced house required drastic re-shuffling of its functions in order to unlock and add additional space to this home of a family of five.    Driven by budget limitations we decided early on to keep the structural interventions to a minimum. Existing openings acted as a setting out points for the new spaces. Despite that we have managed to add an additional bedroom, a bathroom, a laundry drying room and a new dining area with a multi-functional lounge adjacent. The latter also meant that the existing dining room could be merged with the liv... More

NewsNews • 19 Oct 2020

Crystallized forms generate dynamic spaces at the Yingliang Stone Natural History Museum

In China’s coastal city of Xiamen, the Yingliang Stone Natural History Museum by Atelier Alter Architects is a new museum added to an existing headquarter office that showcases a manufacturer’s collection of fossils, which include dinosaur eggs and insect amber. Credit: Atelier Alter Architects Two key design challenges the architects tackled were firstly differentiating between a private office and public museum, and secondly drawing direct sunlight gained at the atrium space and distributing it into the building. Credit: Atelier Alter Architects For the architects, the crystallized forms of the discovered fossils were instrumental in generating the architectural language of the museum space. Three intersecting crys... More

NewsMaterialization • 22 Jul 2020

Office Complex a material realization of colourful factory works

Located in Metoda, India, the Gopal Printpack Solution factory is a leader in delivering customized packaging solutions. The architectural proposal for their new office building, imagined by I-Con Architects and Planners is reflective of the work that is undertaken inside the factory. Credit: Bhavesh Raghavani - Yellow-Frame Photography The process of manufacturing is such that a blank plastic sheet is dipped sequentially into inks of various colours that amalgamate to form the final Printpack. The idea of this amalgamation was abstracted and explored through both the landscape and façade design. Credit: Bhavesh Raghavani - Yellow-Frame Photography Clad in Corten steel, this material was chosen for its inherent weathering... More

NewsMaterialization • 20 Jul 2020

Three Stories North house fosters strong links to its original industrial character

Three Stories North is an untraditional home in Australia that embraces its layered history, including an industrial heritage. Designed by Splinter Society Architecture, the project’s primary objective is to realise its existing potential rather than replace it with something entirely new. Credit: Sharyn Cairns Key to the overarching design objective was revealing the existing masonry construction that gives the home its ‘warehouse feel.’ Other original details such as arched doors and fireplaces were also retained, along with timber ceilings and imperfections in the brick walls. In several locations, glazing is used to fill gaps in the masonry and clearly distinguish what is original from what is new. Credit: Sha... More

Product • By Skyspan AustraliaOpening Skywindow

Opening Skywindow

The Skyspan Fixed Skywindow opens up rooms by bringing the goodness of natural light inside making it feel more open and comfortable. The Opening Skywindows brings the luxurious option of natural ventilation when needed.  More

Project • By WE ArchitectsPrivate Houses

RNN

A 25 years old town house, which went under a dramatic makeover. The house was very old fashioned and its interior design was very “busy” and cluttered. The new house owners wanted a fresh clean design to complement the complete renovation it needed. The first very significant change we agreed on was demolishing the walls surrounding the staircase, allowing the space of the entrance floor to become more continuous. That created a much airy, spacious and bright feeling to the whole public area. The built banister was replaced with minimalist metal railing and a string wall separating the kitchen and the stairs to the basement. The staircase itself was covered with parquet and the existing skylight was replaced with a more mod... More

Project • By Rockwell GroupBars

Moxy NYC Chelsea

Design Concept: Following the opening of Moxy Times Square, Rockwell Group is designing the amenities at Moxy Chelsea. The hotel’srestaurant, lounge, and rooftophave been conceived as places of discovery, surprise, and rejuvenation—Frances Hodgson Burnett’s “The Secret Garden” meets Milan’s Villa NecchiCampiglio. Tucked into the bustle of Manhattan’s historic Flower District, guests encounter a botanically inspired design and crafted romance seen through a thoroughly modern lens.   Layers of rich color, material, pattern, and form combine to create a unique design unseen before in New York. Together these elements appeal to today’s youthful global traveler or sophisticated city insider who craves a contextual sense of place as well as escap... More

Product • By FLATGLASSFlatglass - Flat skylight

Flatglass - vlakke lichtkoepel

Minimalistic skylight in steel More

Project • By Pollard ArchitectsPrivate Houses

CS Residence

The CS Residence is four-bedroom house with three car garage and a bike workshop in the garage. The clients’, avid bikers and software owners, had purchase a site from when they were married and sat on it for many years, thinking of what they could build. Pollard Architects were chosen for a prominent list of architects, because of our level of design and unique approach to their site and program. The residence resides at the base of Mt. Olympus, a prominent iconic mountain cliff in the Salt Lake City Valley, in Olympus Cove. The site is on the end of a dead-end street on the down hill side facing north west towards the city. The views to Mt. Olympus and the views to the valley and the city beyond were enriched by the specific layout o... More

Project • By Pollard ArchitectsUniversities

Utah Valley State College Learning Resource Center

The Learning Resource Center at Utah Valley State College is a 29,000 square foot building which had 21,000 square feet remodeled. The building was designed in order to accommodate future growth with a second level added to the new addition. The focal point is a large space with a skylight providing natural light to the interior. More

Project • By Saransh ArchitectsOffices

The Architect's Studio

The Architect’s Studio, located in Ahmedabad, is designed as a place of work for a design firm. Located on the fourth floor in a relatively old residential building, the two penthouses were used as an architectural office and a residence. Due to multiple renovations over the years, the existing penthouses became a mess of jumbled walls, leading to poor ingress of natural light. The design intervention consequently undertaken consisted of the existing premises being stripped bare and rebuilt with minimal transparent partitions – this was a conscious decision to enable visual linkages throughout the space.The Studio occupies a site area of 1750 Sq.Ft. To accommodate the requirements of the growing firm, an uninterrupted space was created and... More

Project • By o25Private Houses

Dacre Park house rear extension and remodeling

This project was a proposed remodelling of an existing house in London, with the addition of a small rear extension to accommodate the needs of the client. The house belongs to an author of romance novels that resides with her partner and cat. We decided to propose for the extension a quiet place with ample daylight for her to read and write. A shelf is designed for the wall above the desk that doubles as a perch for the cat. A skylight is placed on the roof to let daylight in from above.The living room is separated from the dining area with sliding crittal glass doors. A small study is proposed on one side of the fireplace along the exterior wall to receive daylight from the window. The kitchen is fitted with a new island and wall-to-wall... More