SWISS ARCHITECTURE

An overview of projects, products and exclusive articles about SWISS ARCHITECTURE

NewsNews • 2 Aug 2021

Swiss duplex design integrates two distinct users within a singular house structure

Outside Basel in the calm neighbourhood of Binningen, Switzerland, this semi-detached house by KOHLERSTRAUMANN Architects integrates two distinct users of a duplex arrangement within a singular unified house structure.  Maris Mezulis Responding to the existing topography was a key challenge for the architects. To do so, the building was separated into a series of volumes and a split level integrated into the main part of the building. The resulting volumes create spaces that attain optimum room height and efficient usage of space.  Maris Mezulis Among these different volumes, the covered building entrance is located at the entry of the semi-detached house and lies immediately adjacent to the garage. Following the terra... More

NewsNews • 4 May 2021

Ovoid form of Pully Urban House draws in south-facing lake views

In Pully Switzerland, near Lausanne and Lake Geneva, this new residential building by LOCALARCHITECTURE houses three apartments, including a triplex apartment for the owner. Distinctive and autonomous, the ovoid form favours south-facing living rooms with views towards the lake. Michel Bonvin Sectional organization is key to the design. The rear section of each apartment accommodates the bedrooms, where the ceiling height is minimized. By contrast, the living rooms are generously sized, with views over Lake Geneva. Several steps separate the living area from the sleeping area, allowing for the differing internal ceiling heights and a sense of separation, but also ultimately accommodating a service floor for a hot tub on the penthouse... More

NewsNews • 6 Oct 2020

Minimalist Whitepod eco-chalet concept embraces Swiss chalet traditions

Located in the Swiss Alps above Monthey, Switzerland, the Whitepod eco-chalet is a concept from Montalba Architects, an award-winning architecture firm based in both California and Switzerland. Credit: Micha Riechsteiner Designed with group and family travel in mind, the scheme comprises a total of 21 eco-chalets that are equipped with modern conveniences and feature a minimalist, sustainable design that allows the surrounding alpine landscape to take centre stage. Credit: Micha Riechsteiner Each eco-chalet structure is made entirely from Swiss materials and products. This includes larch wood-paneled cladding and interior millwork undertaken by a local fabricator. While modern and minimalist, the finishing nevertheless evokes fe... More

Project • By Igual&Guggenheim GmbHHousing

Housing in Küsnacht

House with 8 Apartaments situated in Küsnacht, Switzerland. The project is completed in March 2020. More

Project • By Igual&Guggenheim GmbHHousing

Housing in Wetzikon

The cooperative settlement "Rimini" is based on the permeable and open building structure of the residential area. With three four-storey apartment buildings, the scale of the neighbouring surroundings is taken up. The buildings are set at an appropriate distance from each other, so that attractive views are created. This is additionally supported by the slightly bent longitudinal facades. The volumes are kept simple and cubic. The architectural expression of the new buildings with repeating French windows, room-high shutters and slightly projecting roofs conveys an almost Mediterranean, homely ambience. In the heterogeneous surroundings, the three houses create their own and deliberately reserved identity.The 36 rented apartments, which ar... More

Project • By LOCALARCHITECTURECommunity Centres

LE VAUD POLYVALENT HALL

Le Vaud’s new community hall is a multipurpose public infrastructure designed to serve and bring together the entire village community. Hosting sports activities, shows and community events, it supplements existing school facilities while opening up new possibilities for the village and its surrounding communities. The hall’s entrance is sited very appropriately on the road connecting the village church and the school entrance. A forecourt of exposed concrete marks the venue’s entrance, a connecting link bordered by the sports field, the church cemetery and the existing school yard. With this base line as its anchor, the building’s transparent structure follows the downward slope of the terrain. To the north, the ridges of the Ju... More