Clínica Do Pão Restaurant

Clínica Do Pão Restaurant

Architect
João Tiago Aguiar, arquitectos
Location
Lisbon, Portugal
Project Year
2004
Category
Restaurants
Fernando Guerra / FG+SG

Clínica Do Pão Restaurant

João Tiago Aguiar, arquitectos as Architects

The fact that it is a relatively small space where the short distance between the two entrances could let one foresee that people might leave the space without even feeling it since even from the outside you could see perfectly well what was going on beyond the other glazed façade, caused us to go for a careful approach.


The desired output was obtained by using one main coating as if it was a ‘booth’. One same coating for pavement, walls and ceiling, made out of different qualities of black ceramic tiles, producing a braking pace, that is to say, perpendicular to the circulation in between façades where some events were happening in a succession.


In ‘Clínica do Pão’ (Bread Clinic) the concept is simple and evidences all the other decisions that were made. The house of sandwiches space is interpreted as a clinic where you can heal hunger. When arriving at the clinic, the patients wait in the waiting zone (white ‘booth’ lined out with the rest of the space both in width and in height. On one side the recess effect holds a sculptural element in stainless steel – magazine and newspaper racks. On the other side the opposite effect, coming out of the alignment, a bump that helps creating the feeling of a vestibule for the public w.c.’s entrance. Nearby this wall a few black volumes lay on the floor working as seats while people are waiting for their turn to be served on the operating table (suspended white steel table with a light-box on top) where the curatives are served, delicious sandwiches in aseptic butler’s trays. All the different areas of the space are conceived in the light of this concept. This way, the space is structured in functional areas as if it was a real clinic: waiting room, operating table, sterilizing products area (kitchen and preparation area – stainless steel box) and rubbish and contaminated products zone – a red cylindrical volume as w.c. affirmingly contrasting to evidence its nature of infected area.


To summarize, a different concept from the usual was seek without offering or producing strangeness.

Featured Projects
Latest Products
News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric
26 Jan 2022 News
The Diptych by Para Project speaks to urban UNESCO Heritage fabric

A temporary pavilion for the 2021 Brugge Triennale, TraumaA, Brugge, Belgium, The Diptych by PARA Pr... More

Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee
25 Jan 2022 News
Phoebe Says Wow Architects take a novel approach to coffee in the city with their renovation of Fifteen Steps Workshop Coffee

In a bustling commercial district of Taipei, Phoebe Says Wow Architects undertook this renovation of... More

Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept
25 Jan 2022 News
Simple and robust Paris Metro Line reaches great depths with an impressive structural concept

Located at the base of the Paris judicial tribunals, the new Porte de Clichy station by AZC Atelier... More

Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs
24 Jan 2022 News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs

On the outer skirts of Laterns Bonacker, Holiday Home Hagen by Marte.Marte Architects is part of a s... More

Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More

New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands
21 Jan 2022 News
New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands

Since the 2011 demolition of the old Alcalá Church for security reasons, locals of the Canary... More

Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture
21 Jan 2022 News
Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture

An exploration of introspective architecture, Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos is locate... More