House Linnebo

House Linnebo

Architect
Schjelderup Trondahl architects
Location
Oslo, Norway | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Jonas Adolfsen

House Linnebo - On top of Oslo

Schjelderup Trondahl architects as Architects

The single family house is built on the very edge of the Oslo city limits with miles of dense forest behind it. It also means that the site is situated at the highest point over the city with a formidable view over the urban landscape, the fjords and hills in the distant horizon.


The house is just completed with high density developments in front and around the building. Thorough analysis was done to assure that the house preserved the great views, even in a fully developed situation. That meant placing all living areas as high as the regulations permitted and also finding all close views and narrow, distant views and lights, defining specific qualities in each room. The kitchen and dining room are placed a bit down from the main living area, partly because of architectonical differentiating of the floor, but also to fine tune the view in the most probable sitting positions in each area to frame the view with as large windows as possible, and at the same time to “hide” the massive developments just in front of the house from the great view. The dining area is similarly leveled for diningchair sitting height.


All surfaces in prioritized areas are clad with oak, either as solid floor boards or plywood boards, all with same surface treatment - white pigmented waxoil. The materiality gives the clean space dimension. Fireplace, kitchen and all main furnishing are site made by skilled craftsmen in oiled oak and white laquered aluminium and painted fiberboards.


The entrance floor is compact, with bedrooms and bathrooms stacked in the north-eastern and south-western corners and with a fluid space from the hallway diagonally through to a family room in the end and a square window towards the local trees and hills of Vettakollen. All bedroom- and secondary furnishings are site made from colored Valchromat MDF. Ground floor plan consists of technical rooms, a small dorm room with possibility for integration with the rest, and a livingroom with direct exit to a fluid, concrete terrace in the garden surrounded by japans cherry trees especially to be enjoyed in the spring-flowering.


Because of the relatively small site, very strict regulations both in form, color and height, the house is rigorous in form, expression and detailing to amplify the real qualities in the house and site, not imitate the surroundings. All fixed windowframes are hid behind the cladding, abstracting the opening depending on light and reflections. All other windows are accentuated with vibrant green coloring. The facades are perhaps monotonous, but at the same time well balanced to reflect it’s character end inner life. All outer surfaces are clad with old, slowgrown and handpicked, burned and oiled spruce boards. The sliding doors in the gabled facades, opens the livingroom floor from east to west. Together with the big southern windows it gives a feeling of sitting outside during summer.


Architects: Stian Schjelderup Øystein Trondahl Katrine Skavlan

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More