PM House

PM House

Architect
M2.senos

MCXVI Architects
Location
Aveiro, Portugal | View Map
Project Year
2013
Category
Private Houses
Stories By
M2.senos
ITS – Ivo Tavares Studio

PM House

M2.senos as Architects

The house is located in a residential zone of Aveiro, in the northwest town center boundary. Its surrounding environment is characterized by heterogeneity of buildings, not always with a clear identity as a whole. Although with regards to deployments and distance there is some coherence. Appealing to some appeasement, there's a similar volumetric mimicry, keeping the typology of 4 fronts and removals to the lot boundary. Setting a visual balance between pairs contributes to an improvement of this urban quality. Thus, it draws up a very abstract volumetry, highlighted by the contrast of white walls and the volumes shadows, setting a single object, which integrates the experience spaces, but also an outbuilding and a garage. the most diurnal spaces meet on the ground floor, with a free relationship with the outside space, especially with the yard. The lobby surprises upon arrival. Imposing, it plays a pivotal role and leads to all compartments. It even acquires a scenic component, especially through the presence of a half height stairwell which coincides with stair's baseline.


The first floor houses a more private program, such as the twin rooms on the western side and a suite on the eastern side. Taking advantage of the high topography of the land and overlooking the view of the city from the three rooms, the design of generous spans was considered a priority. Optimizing the relationship with the city, it also emphasizes this proximity and dialogue by creating a south terrace. The chosen materials reinforce the character of synthesis and abstract aspects of the house. On the walls plaster painted white were chosen in contrast to the anthracite aluminum. Balconies and terraces guard rail's expression is reduced to the maximum for glass use. The image clarity is reinforced by the floor concrete paving flags which contrast with the grass. The courtyard removes the coldness of the house and gives a domestic scale, protected by a game of balances. It anthracite aluminum, glass and the grass areas are of great importance. It is the space for the kids! www


Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersRevigres
ManufacturersGeberit
ManufacturersSanindusa
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by Geberit
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment
29 Sep 2022 News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment

Part of a revitalization of downtown Montreal and the iconic Place Ville Marie and its esplanade, Si... More

The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More