Hinge Farmhouse
Ypsilon Business Photography

Hinge Farmhouse

Objekt Architecten come Architetti

Amid Pajot greenery, we let our creativity run wild on an old farmhouse. The building consisted of a house and a workshop with adjoining outbuildings around a courtyard. 

photo_credit Ypsilon Business Photography
Ypsilon Business Photography

In order to include the outbuildings in the house, we needed a link in the form of a central circulation space connecting both buildings and all other spaces. The solution came in the form of a tower-shaped volume that serves as a central stairwell and houses a home office at the top from where the residents can enjoy 360° views over the surrounding fields, woods and courtyard. 

photo_credit Ypsilon Business Photography
Ypsilon Business Photography

The home's existing entrance was removed from the courtyard and relocated to the rear of the new hinge. This intervention turns the courtyard into a private oasis that only becomes visible after you enter the house. On the ground floor, in addition to the new living spaces, we also find an office. The office is located on the street side so that the beautiful views from the living spaces are preserved and the accessibility for outsiders is clear, via the separate entrance to the office. 

photo_credit Ypsilon Business Photography
Ypsilon Business Photography

The new tower-shaped volume also creates a division on the first floor. One side of the tower is reserved for the parents, with a spacious bedroom and bathroom where a patio in the roof provides space for an outdoor shower. The other side is reserved for the children. Small sleeping units were placed in an open space where the children's personal cocoons are located. All around, there is play and work space, complemented by a separate bathroom. 

photo_credit Ypsilon Business Photography
Ypsilon Business Photography

This way, the new added volume fulfils a hinge function between all spaces in the house. Visually, the added volume is accentuated by the red brick. This contrasts with the whitewashed façades of the existing buildings. Even inside, the same stacked red bricks recur as finishes, so that the tower appears to cut through the existing structures. 
In the façade of the existing buildings, additions and corrections were deliberately kept visible, as in the Japanese art style Kintsugi. This philosophy sees repairs as part of an object's history, rather than hiding it. The 'scars' in the building were given the same red brick that also covers the tower, giving the façade a unique appearance. 

photo_credit Objekt Architecten
Objekt Architecten

Several patios can be found throughout the house, from where residents can enjoy the beautiful views all around, and without sacrificing privacy. From the courtyard, thanks to one of these patios and some openings in the façade, there is a connection to the rest of the garden at the rear of the house.

photo_credit Objekt Architecten
Objekt Architecten

At the rear, the remaining, lower stable walls provide the context for the installation of a swimming pool with outdoor kitchen. This southern spot does not demand attention from the inner courtyard, but is connected to the large, double-height patio at the living space and children's rooms. During the future redesign of the inner courtyard, much of it will be re-soiled to draw the surrounding greenery right up to the façades. 

photo_credit Objekt Architecten
Objekt Architecten

The result of this conversion is a unique home in a rural setting, where residents can enjoy beautiful views and ample privacy. Although the character of the house has been retained, the additions provide a contemporary touch.

photo_credit Objekt Architecten
Objekt Architecten

Read story in EnglishEspañol and Nederlands

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Ædifica completes residential development in Montreal emphasizing densification, sustainability, and quality of life
12 apr 2024 Notizie
Ædifica completa uno sviluppo residenziale a Montreal che enfatizza la densificazione, la sostenibilità e la qualità della vita

Lo studio di architettura di Montreal Ædifica ha completato Cité Angus II, la seconda f... Altro

Knox Bhavan reimagines challenging London brownfield site as contemporary low-carbon home
11 apr 2024 Notizie
Knox Bhavan reimmagina un'area dismessa di Londra come casa contemporanea a basse emissioni di carbonio

Lo studio di architettura londinese Knox Bhavan ha progettato Threefold House, una nuova propriet&ag... Altro

Tokyo Kabukicho Tower appears like a giant animated water fountain
11 apr 2024 Notizie
La torre Kabukicho di Tokyo appare come una gigantesca fontana d'acqua animata

Lo studio di Tokyo Yuko Nagayama & Associates ha progettato l'ampia facciata della Tokyo Kabukic... Altro

Introducing Partner Vondom
11 apr 2024 Notizie sui partner
Presentazione del partner Vondom

Vondom è un'azienda leader nella progettazione, produzione e commercializzazione di mobili, f... Altro

Silt Middelkerke is a new architectural landmark on the Belgian coast
10 apr 2024 Notizie
Silt Middelkerke è un nuovo punto di riferimento architettonico sulla costa belga

Middelkerke, un comune delle Fiandre occidentali, in Belgio, ha un nuovo e accattivante locale e spa... Altro

Mario Cucinella Architects completes sustainable Smart Factory in Brazil with distinctive roof and impressive funnel
9 apr 2024 Notizie
Mario Cucinella Architects completa una Smart Factory sostenibile in Brasile con un tetto particolare e un imbuto imponente

Lo studio italiano di architettura e design Mario Cucinella Architects (MCA) ha completato una Smart... Altro