The return of the conversation pit
Ypsilon Business Photography

The return of the converstation pit

Objekt Architecten come Architetti

We unleashed our creativity on a 1960s house located near Aalst. The existing ground floor had a good layout but a dated and dark interior. Something that needed to be addressed to make this house a pleasant home for our clients. 

photo_credit Ypsilon Business Photography
Ypsilon Business Photography
photo_credit Ypsilon Business Photography
Ypsilon Business Photography
photo_credit Ypsilon Business Photography
Ypsilon Business Photography

The rooms facing the garden were opened up and a new conversation pit was created at the existing fireplace. By doing so, the open living space is partitioned, creating an intimate area with a beautiful view of the garden. Above the kitchen, the ceiling was removed to create height, internal contact and more light. In the rear façade, 1 large window was provided in the kitchen and the other windows were renewed with wooden joinery. 

photo_credit Ypsilon Business Photography
Ypsilon Business Photography
photo_credit Ypsilon Business Photography
Ypsilon Business Photography

On the first floor of the original house, there were two areas of concern: a large night hall with little function and a bathroom that was too small. In the new design, the bathroom was enlarged and transformed into and oasis of calm. A night toilet was also added. Along the mezzanine above the kitchen, a reading and office space was placed with a view of the surrounding nature thanks to the double-height windows. This gives the night hall more function, more life and more light.
 

photo_credit Ypsilon Business Photography
Ypsilon Business Photography
photo_credit Ypsilon Business Photography
Ypsilon Business Photography

The existing exterior joinery was replaced with new wooden exterior joinery, matching the original front door and wooden accents in the house. Inside the house we find a mix of original elements and new materials. The floor on the ground floor was replaced with a cast floor. The entrance retained its cachet thanks to the retention of the original staircase and a brick-finished wall. Upstairs, the existing parquet was renewed.

photo_credit Ypsilon Business Photography
Ypsilon Business Photography
photo_credit Ypsilon Business Photography
Ypsilon Business Photography

In the living space, the ceiling was stripped to reveal the concrete structure. Together with the slate wall by the fireplace, this contrasts nicely with the soft colour of the cast floor and the walls finished with a special painting technique. 
 

photo_credit Ypsilon Business Photography
Ypsilon Business Photography
photo_credit Ypsilon Business Photography
Ypsilon Business Photography

When renovating this home, the original atmosphere of the house was deliberately taken into account. As a result of the choices made, the house has an enhanced quality of life without compromising its modernist style.

Read story in EnglishEspañol and Nederlands

Crediti Progetto
Wall Covering
Wall Covering
Wall Covering
Scheda Tecnica Prodotto

ElementoMarchio
Kitchen cabinetsHans Keukens
Scheda Tecnica Prodotto
Kitchen cabinets
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Ædifica completes residential development in Montreal emphasizing densification, sustainability, and quality of life
12 apr 2024 Notizie
Ædifica completa uno sviluppo residenziale a Montreal che enfatizza la densificazione, la sostenibilità e la qualità della vita

Lo studio di architettura di Montreal Ædifica ha completato Cité Angus II, la seconda f... Altro

Knox Bhavan reimagines challenging London brownfield site as contemporary low-carbon home
11 apr 2024 Notizie
Knox Bhavan reimmagina un'area dismessa di Londra come casa contemporanea a basse emissioni di carbonio

Lo studio di architettura londinese Knox Bhavan ha progettato Threefold House, una nuova propriet&ag... Altro

Tokyo Kabukicho Tower appears like a giant animated water fountain
11 apr 2024 Notizie
La torre Kabukicho di Tokyo appare come una gigantesca fontana d'acqua animata

Lo studio di Tokyo Yuko Nagayama & Associates ha progettato l'ampia facciata della Tokyo Kabukic... Altro

Introducing Partner Vondom
11 apr 2024 Notizie sui partner
Presentazione del partner Vondom

Vondom è un'azienda leader nella progettazione, produzione e commercializzazione di mobili, f... Altro

Silt Middelkerke is a new architectural landmark on the Belgian coast
10 apr 2024 Notizie
Silt Middelkerke è un nuovo punto di riferimento architettonico sulla costa belga

Middelkerke, un comune delle Fiandre occidentali, in Belgio, ha un nuovo e accattivante locale e spa... Altro

Mario Cucinella Architects completes sustainable Smart Factory in Brazil with distinctive roof and impressive funnel
9 apr 2024 Notizie
Mario Cucinella Architects completa una Smart Factory sostenibile in Brasile con un tetto particolare e un imbuto imponente

Lo studio italiano di architettura e design Mario Cucinella Architects (MCA) ha completato una Smart... Altro