urban metamorphosis
Zoé Chaudeurge

urban metamorphosis

Brengues Le Pavec Architectes come Architetti

Located in the south of France, between Montpellier and the sea, the project involved the conversion of a warehouse into housing. The aim was to improve the building and its relationship with the environment, in a spirit of urban renewal. The challenge was to propose a type of housing adapted to the Mediterranean climate and customs, while maintaining the industrial character of the site. The metal structure was retained, but the creation of courtyards or "patios" provided the necessary natural light.

photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge

These courtyards, accessible from every room, are planted extensively to bring greenery into the heart of the home. Designed as a luminous "gap", the exterior becomes the central element. The interior facades overlooking these spaces are composed of large glazed panels, blurring the boundaries where the notion of "inside/outside" takes on its full meaning. Inside, two wood-clad volumes stand out. The real walnut cladding of these "boxes within boxes" lends warmth to the whole.

photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge

These volumes house technical areas, storerooms, laundry rooms, checkrooms and sanitary facilities. A way of concealing these spaces, often identified as secondary. For each of these boxes, a wood-clad staircase provides access to a mezzanine. A library is integrated into the volume of the living room. A wine cellar and tasting area are integrated into the kitchen. Behind these transitional spaces, the height of the roof is reduced and the bedrooms are revealed in a more intimate way.

photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge
photo_credit Zoé Chaudeurge
Zoé Chaudeurge

An office and bathroom are integrated into each child's bedroom. A monochrome black dressing room makes the transition to the master bedroom. This is an adaptation of a loft-style space, combining generous volumes, greenery and natural light.

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Article 25 completes low-carbon, passively ventilated College Amadou Hampâté Bâ in Niger
25 giu 2024 Notizie
Articolo 25 completa il College Amadou Hampâté Bâ in Niger, a bassa emissione di carbonio e ventilato passivamente.

Il College Amadou Hampâté Bâ è una scuola a bassa emissione di carbonio e... Altro

Unknown Works creates first exposed eucalyptus CLT structure: The Armadillo
25 giu 2024 Notizie
Unknown Works crea la prima struttura in CLT di eucalipto a vista: L'Armadillo

Lo studio di architettura e design londinese Unknown Works ha realizzato l'Armadillo, un padiglione... Altro

MODU completes passive house designed Mini Tower One residence in Brooklyn
24 giu 2024 Notizie
MODU completa la casa passiva progettata per la residenza Mini Tower One a Brooklyn

Lo studio di architettura MODU, con sede a Brooklyn, ha recentemente completato la Mini Tower One, u... Altro

Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry
24 giu 2024 Notizie
Il progetto del nuovo quartier generale della CIA Conad di tissellistudioarchitetti resiste all'ortogonalità e alla simmetria

Lo studio italiano tissellistudioarchitetti ha progettato l'edificio Sidera come nuova sede di CIA C... Altro

Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village
24 giu 2024 Notizie
L'avvincente progetto di Daaz per la scuola di Jadgal coinvolge un villaggio rurale iraniano

Situata nel villaggio di Seyedbar-Jadgal, nel sud dell'Iran, la Jadgal School di Daaz è stata... Altro

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury
24 giu 2024 Archello Awards
Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López e Monica Arango sono stati annunciati come giurat... Altro

UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system
24 giu 2024 Notizie
UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system

Lo studio internazionale di architettura e design UNStudio ha recentemente completato il progetto re... Altro