Garcia Apartment
Manuel Sá

Riviera Apartment

Luiz Paulo Andrade Arquitetos 建築家 として

Just for fun.

The remodeling of the Garcia Apartment considers the transformation of spaces and their uses in each of its rooms. The property has approximately 550m² distributed among two floors, located on the penthouse of a building located in Riviera de São Lourenço, a city in the coast of the state of São Paulo, in Brazil.

photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá
photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá

The family’s desire was to have extreme comfort but also a lot of space. The apartment has 5 suites, but also common areas where they could relax and have fun together. With that in mind, it was necessary to organize the space in a very practical way.

photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá
photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá

After imagining the family’s routine in a beach apartment that could host up to 22 guests, we faced the project’s structure in a way that was similar to a small hotel.

photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá
photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá

The lower floor contains the 4 main suites and also the service area that is needed. The functional kitchen is also located on this floor, connected to a breakfast area, an important room for the family and their guests.

photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá
photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá

Each suite has a double bed, a bunk bed and a trundle bed, so a couple with kids can have an extremely comfortable stay.

Still on the lower floor, there is a comfortable living area, with a TV and a bar, so that they can have relaxing moments at the end of the day.

photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá
photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá

On the upper floor, the kid’s suite and all the leisure area are connected through the pool, that was remodeled to guarantee that.

For the gourmet area, we designed folding doors that offer the possibility of full integration with an external terrace and with the pool area. Also, there is a sauna, a barbecue area and a big solarium. 

photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá
photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá

Still thinking about the concept of a “small hotel”, storage areas, deposits and pantries were thought in a way that were connected to the leisure areas so that the flows and maintenance could be easier. Also, we intended to use all the existing angles on their original shapes to put these rooms, so that each corner was used without compromising the straightness of the main spaces.

photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá
photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá

There were few materials that were chosen, so that a visual pattern and an easy maintenance were guaranteed. The material that was used on the floor was a highlight, because it was the same on each room. It is a porcelain tile that was cut in organic shapes and put in a way that no boundaries were defined, smoothing the encounter with the angles on the walls.

photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá
photo_credit Manuel Sá
Manuel Sá

Wooden ceilings and panels guarantee the visual comfort that was desired. The materials, in neutral but light tones, contribute to creation of a relaxing and calm environment, a proper scenario for leisure and fun. 

Caption
Caption