Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture

Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture

27 Nov 2022 News

Suspended between two California hills, the Suspension House by Fougeron Architecture involves the revamp and extension of a two-storey dwelling built in the 1970s that spans across a creek. The structure integrates seamlessly into the environment while making optimal use of the spectacular location for the clients.

photo_credit Joe Fletcher
Joe Fletcher

Suspending a house over a creek is no longer legal in California, posing significant challenges to the studio, especially building along the exact outline of the existing structure. 

photo_credit Joe Fletcher
Joe Fletcher

As a result, the architects retained the footprint of the bottom and upper storeys while adding a third level with a different orientation. To sustain the load of the modifications, the existing house had to be retrofitted with a new structural framework and additional steel supports while resting gently on the creek bed.

photo_credit Joe Fletcher
Joe Fletcher

The 2500 sqft dwelling encompasses a guest suite and utility area at the bottom-most level, entrance, kitchen, living and dining area at the second level with decks opening up to the creek and finally, a master suite and bedroom at the topmost level.

photo_credit Joe Fletcher
Joe Fletcher

The exterior walls are clad in zinc, along with expansive stretches of floor-to-ceiling glass windows, providing a visual connection with the outdoors. The interiors feature a black-and-white colour scheme with stone flooring, contemporary finishes, and exposed steel structural elements, characterizing the space.

photo_credit Joe Fletcher
Joe Fletcher

Therefore, the house beautifully expresses the amalgamation of site, vision, and skill, transforming the clients' aspirations into an impressive reality while respecting the true nature of the sensitive location.

photo_credit Joe Fletcher
Joe Fletcher
Related Content
Latest News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube
31 Jan 2023 News
Querkraft designs a community building with a playful façade offering splendid views of the Danube

Built on a unique site proposed for Viennese social housing adjacent to the Danube River, this commu... More

JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm
31 Jan 2023 News
JVST convert a steam-cleaning factory into an open creative studio for the firm

Located in the Delfshaven neighbourhood of Rotterdam, Loft Office, designed by JVST, is a conversion... More

Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok
31 Jan 2023 News
Benchakitti Rainforest Observatory by HAS provides a bridge between the people, nature and the city of Bangkok

In the heart of Bangkok, Benchakitti Rainforest Observatory by HAS Design and Research provides an a... More

Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui
30 Jan 2023 News
Taller General + ERDC Arquitectos craft a classic vaulted brick house on the hills of Auqui

Set atop Auqui hill, bordering the city of Quito, Horno De Pan, designed by Taller General and ERDC... More

Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain
30 Jan 2023 News
Laura Ortin Architecture adds perforated “celosia” as a dynamic element to this apartment in Spain

Located in Murcia, Spain, Pa(i)saje House by Laura Ortin Architecture is an embodiment of dreams and... More

10 vibrant pouffes adding a touch of comfort to workplaces
29 Jan 2023 Specification
10 vibrant pouffes adding a touch of comfort to workplaces

The workplace doesn’t have to be a place of total austerity. In fact, a few well-chosen pieces... More

Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements
29 Jan 2023 News
Studio Antimatter reimagines healthcare delivery through soft, subtle and soothing design elements

Early Medical Centre, designed by Studio Antimatter, rethinks healthcare architecture in Singapore b... More

Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world
29 Jan 2023 News
Foster + Partners complete flexible urban workspace ICÔNE for a post-covid world

In Belval, Luxembourg, Foster + Partners has completed the new office complex ICÔNE. The proje... More

Featured Products
Featured Projects