Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

14 May 2022 News

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing holiday home offered phenomenal views and as an extra asset, a beautiful weeping willow. The home’s subsequent renovation and extension, undertaken by Objekt Architecten, further provides an ecological house where residents can live and work in a beautiful, green setting.

Bert Vereecke

Throughout the project, the existing structure which dates back to 1904, was maintained as much as possible. A traditional Flemish rear extension was replaced by a new volume clad with black tiles, applied to both the façade and the roof.  On the outside, the windows were given an aluminum finish in a deep black colour to match while on the inside, windows are given a wooden finish, which in turn matches the clay plaster. The exterior joinery, installed by Mondian from Zonhove, is made in Austria.

Bert Vereecke

The new extension incorporates four bedrooms, a studio for the owner who is a professional ceramist, and an open plan kitchen that connects to the garden. 

Bert Vereecke

A healthy indoor environment with the use of ecological materials was an important requirement for the clients. From the many bio-ecological material possibilities investigated, the clients selected hemp-lime as insulation material in the walls and cellulose flakes as roof insulation. Inside, walls are finished with loam plaster and, in the bathroom areas, a water-repellent lime plaster called tadelakt, was selected. 

Bert Vereecke

In terms of energy efficiency, the home was upgraded to include triple glazing, a heat pump with a borehole heat exchanger, and a type D ventilation system with heat recovery to ensure maximum climate efficiency. 

Bert Vereecke

The landscape strategy further takes an ecological approach with parking spaces, for example, finished with a gravel lawn and a bee-friendly front garden along with a site that will be kept natural and evolve together with the family.

Related Content
Latest News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More

Featured Products
Featured Projects