213, An instant

213, An instant

Architect
Pi architects
Location
Mashhad, Razavi Khorasan Province, Iran | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Sina Momtaheni

213, An instant

Pi architects as Architects

The groundwork of this project is based on an attempt to revive three areas in apartment life; the yard, entrance, corridor (within the unit) and the roof. Spaces which, in spite of their importance, are overlooked due to two reasons: firstly, because in terms of functionality, they have fewer functions compared to other spaces; secondly, because (regarding the yard and roof), they are not considered as salable living space. Furthermore, when it comes to the yard and the roof, we can claim that common areas are not usually well-kept, since in small apartments it is not possible to hire a janitor. Therefore, these spaces are often dead and unusable spaces.

 

The yard and entrance:

‏Despite the fact that the entrance has always been of great importance in traditional Iranian architecture, it lacks proper planning nowadays in apartment dwellings. To solve this problem, we segregated the entrance for automobiles and for the pedestrians. Then, we change the position of the yard in the underground and formed the pedestrian entrance space, segregating the threshold in two areas as well as keeping the interaction between them. One area standing as the visual threshold with the space and the outdoor pavement, using a glass bridge passing over the yard, reaches the second space. The second space is a semi-closed space which makes accessing vertical accsess possible. Green space, the sound of the water whirling (flowing from under the entrance to the whirlpool in the yard) and being placed in a vertical axis are among the qualitative elements of the building. Furthermore, moving the yard to the underground has made supplying light, view and natural ventilation for a multipurpose salon possible; a salon for sports, reception and so on, which is considered a common area in the building.

 

Roof:

‏The roofs of Buildings with a small living area usually face this challenge that building green space and maintaining it is not economically justified. Furthermore, not having a single custodian leads to a gradual destruction of these places. Therefore, we decided to divide the roof space into two sections: one part for building installations accessible to all apartment units and the other, a yard adorned with vases and a place for sitting, which is accessible exclusively to the fifth unit, with an separate access from within the unit. This approach taken, the different quality of the fifth unit by using a skylight and taking proper care of the roof can be guaranteed.

 

‏The corridor:

‏For the corridors within the units not to be only a passageway, a functional, linear space has been placed between the living room and the rooms so that it can guarantee the privacy of the rooms and make up for the lack of laundry rooms in small buildings. Placing washing machines and related appliances, the ironing board and closets for keeping necessary items for living in a one hundred and fifty meters apartment in this space, has turned the corridor into a multipurpose space.

Read story in PortuguêsDeutschItalianoEspañol and Français

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
TilesMarjan tile
FaucetsHansgrohe SE
SanitarywareCeramica Globo S.p.a.
Sanitaryware - Collection AzuleyTHE.ARTCERAM
Product Spec Sheet
Tiles
Faucets
Sanitaryware
Sanitaryware - Collection Azuley
Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More