A Single Family Townhome in L´Horta Sud
Diego Opazo

A Single Family Townhome In L´Horta Sud

Juan Marco arquitectos as Architects

This house is located in the HortaSud region, which is close to the city of Valencia and enjoys a typical Mediterranean climate.

In the process of urban expansion, the small-area townhouses have been formed in recent years and are still developing.

The program requirements are organized in a compact way and towards the street, which is to generate as much exterior space as possible and provide the best orientation at the same time of protecting as much privacy desired by future users. The main body is recessed to receive the maximum light on a narrow plot; where depth will affect the lighting and ventilation.

The house is accessed by ascending an external pedestrian ramp, while the other side extends down to the basement. As a solution, the first floor, where the living room and kitchen are located, is separated from the party wall and integrated with light and breeze from the east. The living room is twice as tall as the glazing of the solarium which allows it to receive more light and is related to the rear terrace and garden.

The upper body contains the most private areas. The bedroom faces the facade of the Carrer de la Llibertat in the north, with a fully glazed enclosure which is protected by a device of prefabricated pieces of brise-soleil. Between this structure and the glass enclosures, there is a small garden, which creates a more abstract image of the house, leaving the evidence of habitability in the background and behind the vegetation.

The arrangement of the other rooms, which are antechambers to the bedroom, are more flexible and they are connected to the staircase, the terraces, and the garden.

This organization of the program integrates the specific and qualifying spaces with those spaces that work de-programmatically (opening up possibilities, either as filters or as intermediate spaces). Some of the intricacies in the longitudinal section, as well as the site’s occupation strategy, will contribute to the construction of a bright, wide homescape that is accompanied by nature. Complicity between users and a concept of habitability.

Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More