Alex
Tim Van de Velde

Alex

Atelier Vens Vanbelle as Architects

The owner works in the film industry and came up with the special request to design something that would make his (international) guests remember their stay for the rest of their lives. In addition, Alex also wanted space to give previews of films and other cultural exploits. An extension of his home and job in one story.

 

The location is very idyllic, with the Schelde (river) flowing behind the romantic garden on the one hand and a castle view on the other. The French-style house had a garden wall behind which an old dilapidated garage and shed stood in a wild garden. A lost and forgotten corner, but still this place had everything to be the ideal location for the guesthouse: cool setting, privacy, space and view.

 

This project remains close to the reality of the owner and as a guest you literally descend into an alienating underground world before the ultimate log cabin is shown:

 

Guests enter the new garden shed and bicycle shed through the living room of the client, after which they descend a staircase and end up in a long underground corridor. The disorientation is complete. A first surprise awaits them when they arrive in a small cinema hall with red curtains. David Lynch is not far away. Opposite there is a small, nice bar with an equally strange character.

 

But there is also light at the end of the tunnel in the form of a spiral staircase in a light box. Judging by the leaves on the steps, it must be partly outdoors. The stairs seem endless, but a new atmosphere soon emerges: the guesthouse. The space is designed like a wooden cave and consists entirely of laminated wood.

 

This serves as a floor, wall and ceiling as well as for the entire interior: kitchen countertop, bookcase, bench, steps and even the base for the bed. The guesthouse has two round windows, one of which overlooks the garden and the other the castle domain.

 

The walk ends, again via the spiral staircase, at a unique viewpoint over the entire area. In this tip of what looks like a lighthouse, you also enjoy an outdoor shower while you can touch the crown of the surrounding plane trees.

 

To achieve this, the garden landscape was tackled: the ground was raised and serves as a green roof for the underground story, while the base of the guesthouse seems to float slightly above the garden. On top of the slope, guests can enjoy the evening sun on a private terrace.

 

The guesthouse was built up layer by layer in the studio in 4 cm thick laminated wood. It was then transported in four pieces and rebuilt on site. The corten steel facade cladding ensures that the whole will blend beautifully in nature. The building is abstract, it is difficult to estimate what it is exactly. It could just as well be a submarine or a container. It is open to interpretation.

 

This project was designed as a kind of cinematic experience, in which you are catapulted from one atmosphere into another and which responds strongly to your feeling. One elongated surprise with a guesthouse that stays as far away from a typical hotel room as possible. Here you are briefly away from the world.

 

Material Used :
1. Corten steel – facade cladding
2. lvl wood – interior

Read story in FrançaisItalianoPortuguêsEspañol and Deutsch

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Facade claddingCorten Steel
Product Spec Sheet
Facade cladding
Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More