ALTO DE PINHEIROS HOUSE
APBA studio collection

ALTO DE PINHEIROS HOUSE

APBA – Arquiteto Paulo Bastos e Associados as Architects

This house, designed by Architect Paulo Bastos in 1969-1970 for his own family – a couple and five kids -, belongs to the so-called Paulist Modern Architecture and was developed with a great personality and talent by his author, but under undeniable influence of thought and achievements of the Architect João Batista Vilanova Artigas, Paulo Bastos’s former professor, with whom he had kept relationship.


Built between 1970 and 1972, with 325 m² of constructed area, the house is figured out with two structured sidewalls, of reinforced concrete, each one sustained by two buttress of the same material. Between these sidewalls, there are disposal ribbed-slabs that covers the completely transversal interspace and creates into the house an internal clearance space.


Organized in half-floor,this house presents at the middle floor the social entry, with an internal garden at its right, and a dinner room, at its left. The dinner room connects to the block containing kitchen and laundry, which is located at the front part of the house, and beside the garage. At the lower floor, eight degrees below of the middle floor, there are living room and a small office – which are extended through the veranda until to encounter the external garden, at the back of the ground -, besides the toilet, a yellow closed circular volume. At the upper floor, eight degrees above the middle floor (social entry), there are bedrooms associated with closets and bathrooms; along the gallery that access the bedrooms, there is a concrete wardrobe that works as a bulkhead, which provides more privacy to the intimate area.


The roof, single and inclined, a waterproof ribbed-slab filled with ceramic bricks, generates different dimensions of highs, creating a great dynamic into the internal space.


This dynamism is accentuated by the natural light, captured from the translucent roof of the internal garden, and where the ribs of the ribbed-slab, not filled, become a concrete pergola.


Few materialsare used in the project, three in particular: reinforced concrete and clay bricks (natural color or painted) at sight and transparent tempered glass.


The house is well maintained and integrate as the pictures reveal, and it is still used as a residence nowadays.


Architect Paulo Bastos past away in 2012, but the studio keeps running with his partners, Architects Nelson Xavier (FAU-USP*, 1984) and Luciane Shoyama (FAAC-UNESP**, 1995), Executive Partners and Heads of Studio. The company’s corporate name was maintained in an effort to preserve the memory and work of its founder, a reference in Brazilian Modernist Architecture.

Share or Add ALTO DE PINHEIROS HOUSE to your Collections
House of Voids
next project

House of Voids

Private Houses
Ferns Paradise, Doddanekkundi, Bengaluru, Karnataka, India - Build completed in 2019
View Project