Amenia farmhouse renovation

Amenia farmhouse renovation

Architect
Jill Porter Architect
Location
Amenia, NY, USA | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Amanda Kirkpatrick
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
SinkFranke Kitchen Systems
AppliancesBosch
Medicine Cabinets Crate and Barrel
WindowsMarvin Windows and Doors
TilesNemo Tile Company
Dining Pendants, Island Pendants,Console SinksRestoration Hardware

Product Spec Sheet
Appliances
by Bosch
Medicine Cabinets
Dining Pendants, Island Pendants,Console Sinks

Amenia farmhouse renovation

Jill Porter Architect as Architects

Located on a pastoral piece of property in Amenia, NY, this 200 year old farmhouse oozes with charm and grace. Old timbers line the ceilings, wide floorboards are worn by decades of use, and eccentric moments are scattered throughout. Although stately and proud, the existing home showed its age: walls sagged, floors sloped, and an ill-conceived addition felt like a disjointed accessory. Perhaps most notably, the home lacked any relationship to the beautiful property. Rather, the home cocooned its users in intimate, dark interiors — charming on a snowy winter day, but less so on a glorious summer evening.

 

My clients bought the farmhouse in 2000 as a country getaway from New York City. Over the course of many summers and weekends in the country, they developed a deep love for their home. They were committed to preserving everything they cherished about the house, but wanted to undertake a renovation that added modern living spaces and connected the house to the beautiful property.

 

To this end, the renovation goals were threefold:

  • design an addition that reflects a modern way of living while remaining deferential to the age, grace, and layout of the existing home;
  • orient the interior and exterior of the house outward towards the pastoral property;
  • fortify the exiting structure.

 

 

Remaining deferential to the existing home determined every design move, from the size and height of the addition, to the materials used inside and out. In both height and width, the addition never outcompetes the existing structure, and the materials selected compliment the feel of the existing home without relying on nostalgia. For example, rather than copy the existing twelve-over-eight white double hung windows, we selected black windows with minimal divisions. The juxtaposition between the two window styles is subtle, but gives the addition a modern hue. 

 

Windows were sized and grouped strategically to capture long pastoral views, as well as intimate views of the gardens and mature trees. In the kitchen, for example, we eliminated upper cabinets in favor of a large array of windows that not only flood the kitchen with natural light, but frame a regal, old maple tree; in the master bedroom, we used oversized double hung windows to match the scale and expanse of the view. In general, interiors were crisply detailed and furnished with a light touch, resulting in modern, airy spaces.

 

The exterior spaces were also carefully considered. Alex and Brian wanted a screened-in porch for dining, and an outdoor living area. The wraparound porch not only provides both, but firmly orients the house towards the open fields, large vegetable garden, and pool beyond. Furthermore, the porch helps stitch together the old with the new; the porch roof extends over the entry and kitchen, hugging both sides of the existing home. 

 

In total, our addition included:

  • First floor — dining, kitchen, living area, laundry, mudroom,
  • Second floor — master bedroom, master bathroom, new stairwell opening, and new stairway to third floor
  • Outdoor — entry porch, wraparound deck, screened-in porch, outdoor closet (for garden tools, sports equipment, etc.

 

Lastly, adding onto such an old structure required a deft hand, as we had to stitch together the old timber frame structure with the addition. As we started to peal away walls, siding, and floorboards, problems with the old structure revealed themselves. Alex and Brian worked with the contractor to reinforce floor joists, install tie rods to support to the roof, and repair the building envelope, ensuring the house will stand for another 200 years.

 

Material Used:

1. Windows — Marvin

 

2. Kitchen/Dining

Dining Pendants— Restoration Hardware

Island Pendants — Restoration Hardware

Kitchen Sconces — Schoolhouse Electric

Cabinetry — Plain & Fancy

Appliances — Viking range/hood, Viking Regrigerator, Bosch DW

Faucet — Waterworks

Sink — Franke Counters — Carrera

Tile — Nemo

Drawing — Artist KK Kozik

 

3. Living Room

Wood Burning Stove — Stuv

Master Bathroom Tile — Nemo

Console Sinks — Restoration Hardware Medicine

Cabinets — Crate and Barrel Shower and sink hardware — Waterworks

 

4. Master Bedroom

Bed—Ethan Allen Pendant—Olampia

 

5. Mudroom

Custom Cabinetry

 

6. Porch

Lights — Restoration Hardware

Project Credits
Courtyard House in Austria
next project

Courtyard House in Austria

Private Houses
Vorarlberg, Austria - Build completed in 2020
View Project