Apartments in Senri
Koji Okumura (Forward Stroke inc.)

Apartments in Senri

nmstudio architects as in collaboration with NozoeShimpei Architects

A renovation project for Danchi (public housing complex in Japan) located in Senri, Osaka. The purpose of this project was “gathering a wide range of residents in this old housing complex.”  We designed 4 prototypes for this housing complex (10 units in total).


Regardless of the house, the residents optimize the space by changing the arrangement of their objects and the use of rooms. We thought that optimization is the “uniqueness of residents” and designed these apartments to emphasize it. We wanted to create a housing-units that accommodates a wide range of lifestyles.


The existing partition wall was dismantled, and we installed a wooden object called “Shima: island”. This wooden “Shima” like a piece of furniture that gently divides the space. Residents can lie on this “Shima”, enjoy relaxing time with their favorite things displayed on “Shima” walls.


This design leaves room for the resident to freely modify the space through “Shima”. Residents can freely place things which they love and discover their own way to use the shima. These small housing-units gradually turn into comfortable living scenes full of “uniqueness of residents”.


"Shima" gently divides the space

“Shima” placed in the room gently divide the space. In addition, curtains installed on the edge of “Shima” can clearly divide the room. Residents themselves can adjust their sense of distance according to the situation. This unit can be used as a single room or divided into rooms.


"Shima" becomes a place residents stay

“Shima” is 30cm high from floor level. It can be used like a bed or Engawa. If you put cushions on the edge of “Shima”, they will be dining chairs. The place where the shelf is attached may be used as a desk or could be changed into a closet. This is a place that gives the flexibility for the residents to use freely.


"Shima" keeps and exhibits things

“Shima” has 2 places where residents can place the things they have. Underfloor storage is for “things they want to hide”, and walls of the perforated board are places for “things they want to show” By using a hook for the perforated board, things can be freely arranged on vertical surfaces such as clothes, books. It means that residents can personalize their walls and discover how to use “Shima” and give the “uniqueness of residents” to each housing unit.

Project Credits
in collaboration with NozoeShimpei Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More