art BLD

art BLD

Architect
AKI WATANABE Architects
Location
Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Sadao Hotta

art BLD

AKI WATANABE Architects as Architects

This is the renovation project of a house with a store and gallery. Another family had lived on the 1st to 3rd floors, and had managed the beauty salon on the basement floor. Housing part had been limited to the 2nd and 3rd floors, and the 1st floor had been changed to a rented store and basement floor to a gallery of the client, because the client needed his house,a gallery, a rent space for a store.

 

We tried to create space/element that can be created by renovation. Existing stocks have many objects / element which cannot be created by new construction because of many reasons like cost, legal, and so on. 

 

For example, we focused on the fact that it has a large span and fire resistance due to the exiting RC structure, and created large living-dining-kitchen space by removing the partitions.

 

The stair hall, which was space for only going up/down because of surrounding fire protection wall and door, was connected with living-dining-kitchen space and became a dynamic space with a three-story atrium(that is not easy to create in Japan because of architectural law)by relocating the fire protection and separating the three uses-private house, store, and gallery.

 

We considered carefully what/how should we add/remove/leave every stuffs, and mixed the old and new, not compare those. 

 

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Toilet-SATISLIXIL
GRAD45Sanwa Company
Product Spec Sheet
Toilet-SATIS
by LIXIL
GRAD45
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More