Art Collector’s Retreat

Art Collector’s Retreat

Architect
Rerucha Studio
Location
Bellevue, WA, USA
Project Year
2018
Category
Private Houses
Lara Swimmer, Alex Hayden

The Art Collector’s Retreat

Rerucha Studio as Architects

Every site, every house has its strengths and weaknesses. The architect’s purpose is to see the essence of the home through the distraction of its present state. To help the home reveal its authentic self. In this home, the strength emanated from its original architect, Paul Kirk. Kirk was a founder of NW design: simple forms and details, regionally appropriate materials and a wash of Japanese serenity. Much of this composure was lost in ensuing decades of trendy remodels. And there was a period weakness in the original design’s front elevation; the house sat as a blank wall on the street, without windows or architectural features and an entry through the carport.


We chose to enter the mind set of Paul Kirk, honoring him and the art collectors who owned the potential of this home.


The solution for the walled street-side and carport was to relocate the front door and accentuate the strong horizontal in new entry windows and glass garage doors. We then created an entry sequence for the home by elevating and stepping the landscape and dramatizing the hand-crafted steel door.


The strength of the home was its east wall of glass. But this dramatic feature emptied onto a paver patio and the windows had become secondary to added interior walls. We knocked down those walls and gutted the house to bring in the flow of natural light.  We reflected the serenity of the interiors by adding Japanese gardens with their timeless elements of pine, stone and moss; inviting the same contemplation as the art within. We strengthened the inside/outside connection, making the house expansive even with its small footprint.  Every element; the materials, the sculpted landscape, the light, became part of the architectural composition, supporting and becoming, art.


The effect is composed. The demanding eye of a collector is met by the orchestration of design. 


Situated in the Enatai neighborhood in Bellevue, WA this small home was built in 1958 by Paul Kirk. The renovation, interior design and landscape architecture was done by Rerucha Studios.


Material Used :

1. Windows: quantum teak

2. Clading: tight knot cedar

3. Floors: Myrtle

4. Kitchen Counter Basalt

5. Kitchen Cabinets: engineered teak

6. Paint: Sherwin Williams, China White

7. Back Splash: 3 Form white

8. Concrete trough sink: Brian Decker Designs

Share or Add Art Collector’s Retreat to your Collections
Project team
Lighting Consultant
Product Spec Sheet

ElementBrand
Back Splash3form
PaintsSherwin Williams
Product Spec Sheet
Back Splash
by 3form
Paints
Italianate House
next project

Italianate House

Residential Landscape
Surry Hills, Australia - Build completed in 2017
View Project