Artist Studio Conversion

Artist Studio Conversion

Architect
VATRAA
Location
Scarsdale Studios, Royal Borough of Kensington and Chelsea, London, UK | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
VATRAA

Basement extension in Kensington and Chelsea

VATRAA as Architecture and interior design

CLIENT REVIEW 'I love the atmosphere of our home. It is refreshing to wake up in the bedroom with a full view of the garden in complete intimacy. It doesn't feel like a basement but is calm and protective, exactly how a night area should be. The ground floor has a spiritual quality that invites contemplation. It is the place where we practise meditation or retreat in our private thoughts. The top floor is full of light and energy. It is where our family spends time together. Bogdan & Anamaria brought an incredible result within seemingly impossible constraints. We couldn't be happier!'

photo_credit VATRAA
VATRAA

We aimed to create an elegant architecture that does not follow trends but is a simple, natural and powerful response to the constraints of the project.

photo_credit VATRAA
VATRAA

We created a collaborative environment where the client became an integral part of the design process, from the big picture to the smallest details. As a result, the house became an atmospheric journey concentrated on the client's needs, from the secluded basement to the vibrant first-floor, orchestrated around dichotomies as dark-light, calm-vibrant, warm-cold or intimate-exposed.

photo_credit VATRAA
VATRAA

Bordered on all sides by other studios and the back gardens of taller properties, the studio had no windows to the ground floor, with the only natural light coming through the top roof. It became clear that the outside limitations would push the design towards an introverted approach. Adding 4 bedrooms and an additional 87 sqm internal area while maximising natural light was an almost impossible challenge.

photo_credit VATRAA
VATRAA

Capturing natural light was one of the biggest challenges. A carefully thought roof and a basement extension allowed light to all rooms, while the material palette is designed to facilitate the perception of natural light and space.

A 5-meter deep lightwell brings filtered natural light to the night zone while creating a protective enclosure. The minimalist timber-framed windows are blurring the inside-outside boundary and make the lightwell feel part of the interior.

Team:
Anamaria Pircu, Bogdan Rusu

photo_credit VATRAA
VATRAA
photo_credit VATRAA
VATRAA
photo_credit VATRAA
VATRAA
photo_credit VATRAA
VATRAA
Project Credits
Architecture and interior design
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More