Aura Seguros building

Aura Seguros building

Architect
PichArchitects
Location
Santa Coloma de Gramenet, Spain
Project Year
2016
Category
Offices
Simon Garcia

Aura Seguros building

PichArchitects as Architects

This report is about the integral remodeling of Aura’s insurance company building, located in the urban center of Santa Coloma de Gramenet, inside the metropolitan area of Barcelona.


The project main objectives are the integral remodelling of the current building in order to update and revitalize its image from the street side view, make flexible, optimize and modernize the interior spaces, as so to adequate the building’s overall to its new needs and accessibility. The current building had had, throughout his life,numerous alterations, mainly on its underground levels, ground level and attic. The need of providing it with a new customer service forced the appearance of wider spaces, make the accesses easier and supply them with natural zenithal lightning.


The restoration is based principally on achieving open spaces; improve light conditions, ventilation and natural comfort, with the consequent optimization and improvementof the installations, finishes and the corporative image of the company.


There are three special remarkable aspects of the architectural ensemble, the building image from its main façade, which dialogues with the local government; the possibility to provide exterior space, place of cohabitation and rest; and as a last point the need to supply lower levels with natural light from a big skylight.


A new light plane, attached to the main façade of the building, acts as a sieve for the light coming from the outside, protection of the privacy of the work, so as a communication element of the company.


The façade is mainly composed by a big metal weave that holds numerous light points of Led illumination, with a rhythm and size designed on project and customized with the client specifications. Integrating the light as a main layer that acts as a filter makes the work on the openings and carpentry of the offices like a second, non conditioned by the urban requirements of the surroundings layer, but focused on its own needs. The combination of layers which forms the planes of the cover takes a special significance in the building.


The contemporary architecture identifies itself more often with the enveloping elements which react to a multiple functionality, climate and formalization conditioners inside the urban context where it’s placed.


Share or Add Aura Seguros building to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
FurnitureContractart
Green coverDanosa
Metallic mesh facade and interiorsFINSA
Product Spec Sheet
Furniture
Green cover
by Danosa
Metallic mesh facade and interiors
by FINSA
Louvre Abu Dhabi
next project

Louvre Abu Dhabi

Museums
Abu Dhabi, United Arab Emirates - Build completed in 2017
View Project