Axiom Telecom Headquarter

Axiom Telecom Headquarter

Architect
MMA Projects
Location
Dubai - United Arab Emirates
Project Year
2018
Category
Offices

Individual Buildings

Research Facilities
Tushar Naik

Axiom Telecom Headquarter

MMA Projects as Architectural Design and Interior Design

The design concept was to create an iconic Headquarter Building in Dubai Silicon Oasis capable of binding and representing the Brand Identity of Axiom Telecom, a leading telecommunication company in the United Arab Emirates.


Axiom Telecom Headquarter is the result of the work carried out on four fundamental assumptions and their relationships: Icon and Green Building, City, Garden and Technology. Furthermore, besides the guidelines recommended by the client, were added: Impact, Presence, Recognisability and Synesthesia. 


The design process rotates entirely on these concepts, giving life to a massive - but at the same time suspended and balanced - building. Cement, black glass, corten, these are the three fundamental materials that have made possible to shape a "stone that comes from far away", a visual and iconic landmark in an area of ​​high technological density. 


The architectural complex follows the land topography, giving life to a building raised to preserve the main garden, a green heart designed as a pattern that, without solution of continuity, develops in equal measure both indoor and outdoor spaces, creating point of views that become themselves an integral part of the perspective lines. At the same time, it gives life to multifunctional areas, where public and private intertwine harmoniously. 


A corten roof visually connects the "stone" fragments; this is the sum of many-faceted elements that create a "restless" shape that wraps and connects the whole project becoming a distinctive mark. The impressive "sculpture" then becomes the link that joins exterior and interior.


The internal walkways are imagined as lanes that intersect the different buildings; they are the metonymy of the entire building, representing "clusters" designed to accommodate the various functions. Everything is connected by the large black windows that merge with the buildings and appear as dark markings between the "shield splits". 


Internally there's a continuous balance between operational functions and relational spaces, a new way of living the office environment where collaboration between people is one of the main focal points of the project.


The general plan is divided into three main blocks with different functions: a main area dedicated to aggregation (restaurant, lounge bar, gym, spa, conference room), a central area dedicated to operational and managerial activity, and finally the area assigned to the production and logistics operations, which is perfectly integrated with the rest of the building. 


The main garden, as well as the interior, is made up of a mix of low and tall trees, stone and wood surfaces, water mirrors and lights that create continuity between outside and inside, characterising the workspace that becomes smart and at human scale.


Axiom Town is a journey through a visionary city suspended between industrial restoration and green, in a constant balance between public and private space.

Project team
Lighting Consultant
Architectural Design and Interior Design
Caritas Pavilion at Expo Milano 2015
next project

Caritas Pavilion at Expo Milano 2015

Pavilions
Milan, Italy - Build completed in 2015
View Project