B Tower
Jan Bitter

B Tower

Wiel Arets Architects as Architects

The B’ Tower, located in the center of Rotterdam, is composed of three distinct volumes of retail and residential program, and is a contiguous extension of Marcel Breuer’s 1955 ‘Bijkenkorf’ department store. Standing at a height of 70 m, its plinth encompasses retail while its subsequent volumes are composed of 54 studios and 24 apartments, respectively. The city of Rotterdam mandated in the mid-1990s that a portion of newly built structures in its center incorporate housing; intrinsically, the B’ Tower is one of the first of these buildings, seeking to impart and sustain an urban vibrancy within this rapidly restructuring district.


Adjacently sited to a pedestrian promenade, the tower’s retail and lobby are accessed by foot, while its residential program provides additional entry options for automobiles and bicyclists. Specially designated elevators enable this automobile entry, which rise four stories to an elevated park that offers direct access to the building’s core. This two-story and 64 space car park allows for views onto the city’s surroundings beyond a ribbon of transparent glazing, disclosing the first of many cinematographic experiential sequences within this hybrid tower.


Foreseeing a possible future conversion of use, the tower was developed so as to allow for the transformation of its residential units, which currently function as short stay apartments, into cooperative housing. The ground floor retail space is multi-storied in height, exposing itself to the adjacent pedestrian promenade, and columns within each corner of the tower allow for completely flush glazing. The upper storied residential volumes feature generously sized balconies, each admeasuring 2.4 x 2.1 m, providing the tower’s residents with outdoor entertainment space able to accommodate a six-person dinner party table.


A collectively balanced heating and cooling system is embedded within each floor slab, together with electrical and IT solutions, regulating the flow of ventilation to and from the tower at all times. Energy for heating is circulated throughout each slab by way of the area’s central ‘district heating’ system, while cooling is collectively created within a central device before its distribution. This holistic approach to the interior climate allowed for the seamless integration of the heating, cooling, electrical, and IT components, which service the tower’s environmental needs without dictating its design. Capping both the roof of the elongated retail space and the top of the tower are areas of green vegetation.


Interior living spaces are outfitted with kitchens designed by WAA in collaboration with Alessi and Valcucine, with most remaining residential furnishings designed by WAA in collaboration with Lensvelt. All bathrooms are equipped with the WAA Il Bagno dOt bathroom series fixtures, which are produced by Alessi, Laufen, and Oras. Unique to the uppermost and cantilevered volume’s residences are façade facing bathrooms, allowing one to soak in an oversized bathtub while overlooking the skyline of Rotterdam below and beyond.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersAluK S.A.
ManufacturersFlos
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Flos
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More