Bakkegaard School

Bakkegaard School

Architect
CEBRA
Location
Skolebakken, Denmark | View Map
Project Year
2006
Category
Primary Schools

Bakkegaard School

CEBRA as Architects

The School of Bakkegaarden


The project is a combination of development, rebuilding and extension and it forms part of a school development project – including all schools in the municipality of Gentofte. The project involves re-building of the existing school with three-form entry as well as the building of an extension of ap-proximately 1800 m2 containing sports centre, lecture hall and canteen.


The new building acts as a landscape connecting the school on several levels, and new spaces are created for the common use of school and leisure. The new sports centre, the assembly hall in the main building, the educational service centre in the old gyms and the café and workshops in the pa-vilion used during the introductory period are woven together and act as one coherent room for common activities. The roof of the building is an elevated school yard, which opens for new possibili-ties for exploitation of the outdoor areas. From the roof there is connection down to the main access roads, the pavilion with workshops and the playground for the introductory period as well as up to the pupils’ home quarters and project rooms.


The outdoor areas form an essential part of the educational spaces of the school. It is consequently of decisive importance that there is easy access from the school buildings to the open air. By open-ing up the school the indoor and outdoor areas will from an educational point of view interact natu-rally. The outdoor facilities should emanate a feeling of security and be challenging at the same time, with a possibility of defining them in many different ways and in many different connections.


With the new sports centre Bakkegaard is no longer only a school but a forum where the school in-teracts with the local community. Due to the central position of the sports centre it will become the pulsating heart of the school. With the many possibilities and functions offered by the sports centre it will become the natural meeting point in the school for pupils and employees as well as others using it for leisure from early morning till late in the night.


With this project we have paid much attention to the continuous development where the values of the school, sketches of physical frames and visions for new ways of working influence each other in a common, progressive process. It was essential to create an open process giving room for all partici-pants to become wiser during the progress.


CEBRA has made this project in collaboration with SRL Architects.

Featured Projects
Latest Products
News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More

Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city
22 Sep 2022 News
Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city

Bus Stop Education Community Center by Neostudio Architekci works with historic building fabric to f... More

10 modern living rooms with lustrous fireplaces
21 Sep 2022 News
10 modern living rooms with lustrous fireplaces

For ages, the functional need of a fireplace has been to fulfil the heating requirements of a space.... More