Bar Virgen del Carmen

Bar Virgen del Carmen

Architect
Estudio arn arquitectos
Location
Santa Pola, Spain | View Map
Project Year
2015
Category
Bars
Stories By
Estudio arn arquitectos

INCLASS Design

GROHE
David Frutos
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersGROHE
manufacturerMaster Builders Solutions
Wood WorksCarpinteria Quiver
Steel worksCerrajeia La Vila
PaintorDecokeren
ElectricityElectricidad Paquete

Product Spec Sheet
Manufacturers
by GROHE
manufacturer
Wood Works
Steel works
Paintor
Electricity

Bar Virgen del Carmen

Estudio arn arquitectos as Architects

Sometimes the fact of building is just about erasing layers. This is the basis of the project for the refurbishment of the “Posito Pesquero”. How to rediscover the inner architecture has been hidden for years.


What initially was meant to be the repair of some humidity and filtrations, turned out to be the full rehabilitation of this historical building, which dates to 1860, to its original value.


During the intervention it becomes self-evident that, the different actions executed over time on the building, as well as the evolution of the building´s purpose, have provoked the initial condition, together with the composition and the cavities in its facade, to be found completely modified and detracted from its initial aspect due to its constant adaptations towards its current function, making it unrecognizable when compared to its initial aspect and projection.


Externally, the walls were found covered by different layers of paint and mortar. Internally, a brick wall covered with tiles, hid the original ashlar and masonry walls. Two levels of false ceilings placed at different heights prevented the view of the original wooden structure which composed the roof of the building.


An interior redistribution of the existing surface area is suggested, as well as a small expansion which takes advantage of the spatial dimensions in order to, by creating a double-height, offer the possibility of savoring the building from unknown points of view, placed on different levels and allowing to put value on highly important and singular elements such as the original wooden structure that forms the roof.


An extensive consolidation and cleaning process is carried out with several actions towards its maintenance and recovery.


For this process, the different layers of paint and mortar that covered the external facade are removed in order to allow for the visibility of the load-bearing masonry walls with elements of brick, plinth, border and cornice.


The original composition of the cavities in the facade is recovered by eliminating the cavities generated by the new functional use of the building. In this case, functionality had been prioritized however not respecting its original look given its dimensions and locations.


The original roof tiles are recovered and polished up as well as provided with the necessary isolation and water-resistant treatment for its current use. The exterior aspect of plain roof tile is also recovered.


Two large access gates are introduced in the facade, resembling the warehouses of the days. The gates help to enhance the access to the building and to hide and integrate at the same time the composition of the facade and the supply connections that must be placed in the external enclosure of the building.


Two metallic coated crates painted in black allow to separate the carpentry in the access thereby respecting the brick borders that used to frame the original cavities.


A forged wall is built to separate the construction from direct contact with the land against capillary rise of humidity. A floated concrete deck is used as pavement in order to provide continuity.


The new floor structure that is executed and that constitutes the intermediate attic floor, is separated from the ashlar stones and the masonry walls, respecting hereby the original building structure and clearly differentiating if from the new intervention.

BAR VIRGEN DEL CARMEN

INCLASS Design as Furniture

Sometimes the fact of building is just about erasing layers. This is the basis of the project for the refurbishment of the “Posito Pesquero”.


How to rediscover the inner architecture has been hidden for years.


What initially was meant to be the repair of some humidity and filtrations, turned out to be the full rehabilitation of this historical building, which dates to 1860, to its original value.


During the intervention it becomes self‐evident that, the different actions executed over time on the building, as well as the evolution of the building´s purpose, have provoked the initial condition, together with the composition and the cavities in its facade, to be found completely modified and detracted from its initial aspect due to its constant adaptations towards its current function, making it unrecognizable when compared to its initial aspect and projection.


Externally, the walls were found covered by different layers of paint and mortar. Internally, a brick wall covered with tiles, hid the original ashlar and masonry walls. Two levels of false ceilings placed at different heights prevented the view of the original wooden structure which composed the roof of the building.


An interior redistribution of the existing surface area is suggested, as well as a small expansion which takes advantage of the spatial dimensions in order to, by creating a double‐height, offer the possibility of savoring the building from unknown points of view, placed on different levels and allowing to put value on highly important and singular elements such as the original wooden structure that forms the roof.


An extensive consolidation and cleaning process is carried out with several actions towards its maintenance and recovery.


For this process, the different layers of paint and mortar that covered the external facade are removed in order to allow for the visibility of the load‐bearing masonry walls with elements of brick, plinth, border and cornice.


The original composition of the cavities in the facade is recovered by eliminating the cavities generated by the new functional use of the building. In this case, functionality had been prioritized however not respecting its original look given its dimensions and locations.


The original roof tiles are recovered and polished up as well as provided with the necessary isolation and water‐resistant treatment for its current use. The exterior aspect of plain roof tile is also recovered.


Two large access gates are introduced in the facade, resembling the warehouses of the days. The gates help to enhance the access to the building and to hide and integrate at the same time the composition of the facade and the supply connections that must be placed in the external enclosure of the building.


Two metallic coated crates painted in black allow to separate the carpentry in the access thereby respecting the brick borders that used to frame the original cavities.


A forged wall is built to separate the construction from direct contact with the land against capillary rise of humidity. A floated concrete deck is used as pavement in order to provide continuity.


The new floor structure that is executed and that constitutes the intermediate attic floor, is separated from the ashlar stones and the masonry walls, respecting hereby the original building structure and clearly differentiating if from the new intervention.

Bar Virgen del Carmen

GROHE as Manufacturers

 The renovation of the Posito Pesquero in Santa Pola was, say the architects arn, a matter of removing layers of additions and interventions to expose and enhance the existing structure. Two levels of false ceiling had to be removed and all paint and surface finished
stripped from the walls inside, revealing once more the beautiful original stone.


 By rearranging the interior and creating a double-height space, they were able to make a feature of the wooden roof structure and allow different view points from which to enjoy the bones of this mid-nineteenth century building. The materials used in the transformation echo the industrial heritage of the site, with a black metal balcony edging the mezzanine and a tactile stone bar surface. Brick-framed sliding doors at the entrance are a modern take on warehouse architecture of the time, and even the wooden shutters at the arched upper window were restored, along with the illuminated ‘Posito Pesquero’ sign, once again welcoming customers in.

Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More