Barone

Barone

Architect
Auerbach Halevy Architects
Location
Tel Aviv, Israel | View Map
Project Year
2018
Category
Offices

Barone&Co

Auerbach Halevy Architects as Architects

WHEN DESIGNING AN OFFICE ON THE 45TH FLOOR, NOTHING STANDS BETWEEN THE OFFICE SPACES AND THE SUN, AND THE SHADOW BECOMES AN ARCHITECTURAL RAW MATERIAL FOR ALL PRACTICAL PURPOSES. THE CONFLICT IS OBVIOUS: HOW CAN WE ENABLE VIEWING THE BREATHTAKING TEL-AVIV PANORAMIC SCENE, WHILE KEEPING OUT THE BLINDING GLARE OF THE SUN? A GLARE THAT NOT ONLY MAKES IT IMPOSSIBLE TO WORK ON A COMPUTER BUT DOES NOT ALLOW WORKING AT ALL.

The strategy we have developed is based on double shadow lines. The first, completely technical, electric shading on the windows. The second line is much more interesting: a screen (Mashrabiya) of wooden blocks located between the rooms and the public space. Thus, the sun becomes a choreographer of shadow dancing on the floor, constantly changing and transforming throughout the day.

The walls of the wooden blocks screen were designed using a parametric software so that they appear random, but their density varies according to need – at the top, the wall is airy, allowing daylight to penetrate the interior spaces of the office, and at the bottom the blocks are becoming denser to allow privacy for the lawyers working in these rooms.


When designing a law firm office, on the sketched pages appear one of the architect's oldest enemies - the corridor. Unlike high-tech companies, that operate almost entirely in a completely open-space environment, law firms still retain the traditional work space - a room - a confined space for one person and his computer. Two rows of such rooms and we get a corridor! A corridor is not considered a 'place' ('place' being both a short word and our holy grail).


To overcome the corridor issue, we pulled out the project's secret weapon: the customer. Adv. Gilad Baron is both a professional and a brave man. Gilad agreed to give up several internal rooms in favor of creating an open loft. Thus, an office covering 1,000 square meters is (almost) devoid of corridors. The movement of people passing through a series of wide, funnel-shaped spaces, which we created by rotating some of the internal masses.


The photographs attest: the color fan is very reflective of Tel Aviv - gray concrete, coal gray, white, blue and wood. It is a restrained space, with technical lighting and white walls that form a neutral background to the art work. The motif of the cube, like a musical piece, repeats in different variations that correspond with each other: in the mashrabiya, in the grooves on the walls and the counter and in the pattern of film on the glass walls. And Tel Aviv also looks great from above.

Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More