Bay Street Condo

Bay Street Condo

Architect
Taylor Smyth Architects
Location
Toronto, ON, Canada | View Map
Project Year
2018
Category
Apartments
Tom Arban Photography Inc.
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Wooden FloorStone Tile International
BIANCO D'ITALIA, INBETWEEN, Calacatta Honed, Landscape Nero, Chromatica Super Branco
LightingDelta Light
Endless, Spotnic
SofaErik Jørgensen
Delphi Sofa, Insula Table
TablePP Møbler
On Board Table
PendantTurn Lights
916 Suspension
ManufacturersCA D'ORO

Product Spec Sheet
Wooden Floor
BIANCO D'ITALIA, INBETWEEN, Calacatta Honed, Landscape Nero, Chromatica Super Branco by Stone Tile International
Lighting
Endless, Spotnic by Delta Light
Sofa
Delphi Sofa, Insula Table by Erik Jørgensen
Table
On Board Table by PP Møbler
Pendant
916 Suspension by Turn Lights
Manufacturers

Bay Street Condo

Taylor Smyth Architects as Architects

The interior of this 1990’s condo was gutted and completely reconfigured with a contemporary design that juxtaposes a refined palette of oak, stone and steel with the exposed raw concrete structure of the base building.

photo_credit Tom Arban Photography Inc.
Tom Arban Photography Inc.
photo_credit Tom Arban Photography Inc.
Tom Arban Photography Inc.

A one bedroom + den corner unit, the main living space has dramatic views onto Bay Street in downtown Toronto. The original configuration had an inefficient layout that had not been altered since the building was built, with an entry foyer and hallway at 45 degrees to the rest of the unit that created awkward angles between the different rooms.

photo_credit Tom Arban Photography Inc.
Tom Arban Photography Inc.

The new design reconciles this odd geometry with two bold wood elements – a 21 foot long wall of frameless oak closet doors that extends along the corridor from the entry door to the living room; and an oak panelled wall in the living/dining room that incorporates blackened steel shelving, the TV and credenza. Each wall folds into a suspended oak ceiling, creating an “L” shaped composition that defines the two distinct spaces below. Over the dining table the wood ceiling panels change to open wood slats to delineate this area.

photo_credit Tom Arban Photography Inc.
Tom Arban Photography Inc.

Elsewhere, the original gypsum board was removed to expose the structural concrete slab as well as the two concrete columns that frame an opening into the kitchen. Concealed lighting along the perimeter of both wood ceilings softly illuminates the dappled concrete surface.

photo_credit Tom Arban Photography Inc.
Tom Arban Photography Inc.

The use of light coloured oak for all millwork and the wide plank oak flooring throughout create a calm, unified environment with a refined attention to detail – the frameless powder room door is concealed along the wood entry wall, and the kitchen millwork culminates in a built-in bench within the foyer. The master bedroom features an oak headboard and custom designed oak bed platform. The master bathroom also features the same oak millwork, juxtaposed with dark floor tile and marble mosaic walls.

photo_credit Tom Arban Photography Inc.
Tom Arban Photography Inc.

 

Project Credits
Products used in this project
Ancion - GBLF
next project

Ancion - GBLF

Offices
Rue des Ecoliers 3, 4020 Liège, Belgium - Build completed in 2020
View Project