Bernardim Ribeiro MC Apartment

Bernardim Ribeiro MC Apartment

Architect
João Tiago Aguiar, arquitectos
Location
Lisbon, Portugal | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
FG+SG – Architecture Photograph
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PaintsCIN, S.A.
LightingClimar S.A.
Door comunication, switches and systemsEFAPEL
CarpentryGLS2 Carpintaria
Sanitary equipment & tapsPADIMAT

Product Spec Sheet
Paints
Lighting
Door comunication, switches and systems
by EFAPEL
Carpentry
Sanitary equipment & taps
by PADIMAT

Bernardim Ribeiro MC Apartment

João Tiago Aguiar, arquitectos as Architects

The BR Apartment located in Bairro das Picoas, Lisbon, dates from the beginning of the 20th century, a period when, given the growing population, it was important to maximize the available space in the city. That is why the construction, especially the interiors, invariably follow the same construction line: a long corridor with rooms on both sides.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

The apartment, integrated in a centenary building, has kept the original construction almost intact, despite the passing of the decades. Here, the aim was to reduce the number of small rooms, create large rooms and reorganise the entire space to present it in a contemporary and bold new look.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

The old structures, common to buildings from this time, are in stone masonry of cage-type, especially the gable and façade walls, while the interior walls are in solid brick and the wooden floor slabs concealed by wooden flooring on the upper side, besides a false ceiling on the lower side. Part of the structures had to be changed to make the planned renovation possible.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

The extension of the living room, over two bedrooms, proved to be a versatile solution since it was possible to place the kitchenette in the extension of the social area, thus providing a new atmosphere with this space association that have something in common; socialization. The elimination of three walls gave way to metal beams, while the continuity wall with the corridor was replaced by slatted columns, concealing some reinforcing structures.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

In addition to these profound changes, there is the master-suite reorganization and the design of a walking closet. This change was achieved by moving the door on the corridor. On the other hand, since this is an extensive space reorganisation, an additional bedroom was created where the original kitchen used to be, and a complimentary bathroom in the old pantry´s place.

Responsible Architects: João Tiago Aguiar
Project team: Susana Luís, Rúben Mateus, João Nery Morais, Maria Sousa Otto, Samanta Cardoso de Menezes, Diogo Romão, Nuno Sequeira, Renata Vieira.
Builder: BAUKELL

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
Caption
Caption

Material Used :
CIN: Paints
PADIMAT: Sanitary equipment & taps
MÁRMORES IRMÃOS BERNARDES: Natural stone
SANTOBANHO: Handmade tile
CLIMAR: lighting
EFAPEL: Door comunication, switches and systems
GLS2 CARPINTARIA: Carpentry

Software Used :
Microsoft: Excel
Microsoft: Word

Read story in ItalianoEspañolFrançaisDeutsch and Português

Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More