Bica do Sapato

Bica do Sapato

Architect
arriba
Location
Lisbon, Portugal
Project Year
2016
Category
Apartments
Ricardo Oliveira Alves

Bica do Sapato

arriba as Architects

From the first day we visited this site, we understood the potential of this curious layout. It resembled a maze with several heights, features we ended up exploring on a deeper level later.


Our strategy was to create a system of plywood carpentries which would re-organise the the house in a single gesture, enhancing the spatial clarity of this maze. This system, which contains the kitchen, the wardrobes, the library and stairs, connects the sources of light on both extreme ends of the house, and brings comfort to the core through the light-colored birch wood.


The living room is now connected to the kitchen, which allowed a more fluid fruition of the house. We also integrated a small study room next to the living-room, where before a closet was obstructing the sun-light. As for the private areas, the triangle shower-patio-bedroom encourages a new way of seizing the house – more spontaneous and connected to the outdoors. 

Project team
Architects
Astrup Fearnley Museum of Modern Art
next project

Astrup Fearnley Museum of Modern Art

Art Galleries, Exhibitions and Museums
Oslo, Norway - Build completed in 2012
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter