Bikini 32

Bikini 32

Architect
HOLLEGHA arquitectos
Location
Madrid, Spain
Project Year
2009
Category
Offices

Private Houses
Pablo Casares
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersRoca
ManufacturersACTIS
ManufacturersJaga
ManufacturersSCHLÜTER SYSTEMS
ManufacturersSerge Ferrari

Product Spec Sheet
Manufacturers
by Roca
Manufacturers
by ACTIS
Manufacturers
by Jaga
Manufacturers
Manufacturers

combining living with working, a city's density with the comfort of a private residence, and narrowness with spaciousness

HOLLEGHA arquitectos as Architects

The building was designed to combine living and working functions in well separated areas, a task that was made easier by the topography and situation of the site that offered the possibility to create two different accesses on different levels.


In spite of the narrowness of the constructable area (4.75m), the interiors were supposed to be spacious and generous. Actually, due to its proportions, in several rooms you may see the sun rise and set without even moving.


Also, the relation between in and out was an important point, not only in terms of enjoying the garden and views but as an unobtrusive yet continuous interaction with life on the street. Large windows at ground level give the building a touch of weightlessness. The opaque concrete fence protects the ground level area from the street, but doesn't obstruct the view on the upper levels.


As an answer to the lack of space, we developed a facade concept that occupies only 18cm and offers perfect insulation for both cold and heat. Structural elements are independent from the outer shell and visible in the interior. We decided to show elements in the material they are made of, so the stairs connecting the three levels of the living area appear as a folded steel panel, and the rivets that hold the wooden facade elements create a visible geometric pattern.

Project Credits
Foundation for Polish Science Headquarters
next project

Foundation for Polish Science Headquarters

Offices
Warsaw, Poland - Build completed in 2014
View Project