BLS HOUSE

BLS HOUSE

Architect
M2.senos
Location
Ílhavo, Portugal
Project Year
2013
Category
Private Houses
Damião Santos
Product Spec Sheet

ElementBrand
Sanitairy systemsGeberit
Exterior floor slabsAlcupel
Electric systemsEFAPEL
Exterior coating (capotto)Isosombra
Shower panelItalbox
Ssanitairy wareSanindusa

Product Spec Sheet
Sanitairy systems
by Geberit
Exterior floor slabs
by Alcupel
Electric systems
by EFAPEL
Exterior coating (capotto)
Shower panel
by Italbox
Ssanitairy ware

BLS HOUSE

M2.senos as Architects

The allotment is in the center of a small seaside town with a fuzzy site between rural and urban landscape, where we can see a consolidated area mixed with expectant land or agricultural fields. The relationship of the building with the street is also peculiar, either by the diagonal set, but also by the excessive depth of field. It is the lowest part that makes the connection with the public space. With these assumptions, we tried to draw a very plastic object, which begins at the edge of the allotment extending itself as much as possible to the inside face.


To emphasize this solution as well as to solve the relationship with the street, respecting the orthogonality in the construction, we used a trick: a sloped front garden. This garden increases the extent of the proposal hindering the perception of the limits of the building. At the same time the shape of the garden minimizes the size of the construction revealing a discrete volume of only one simulated floor. The entrance is on the north side leaving the living areas facing south which are protected by the design of the top floor. This balance creates a large balcony with iron railings, which also protects the most intimate areas (bedrooms), regulating and optimizing their exposure to sunlight.


On the inside face of the building, with only one floor, there is a garage for two cars and the service areas in a direct relation with the rest of the house program. In this work we tried to balance the domestic spaces with some conceptual design, creating a relationship between the pearl coating, the dark golden frames and the iron with the outdoor spaces rather abstracts/ ascetics, underlined by the slabs in dark concrete, the artificial garden stone and the green cover grid.


Share or Add BLS HOUSE to your Collections
Project Credits
Architects
Photographers
Photographers
De Verkenner
next project

De Verkenner

Apartments
Al-Masoedilaan 2-142, Netherlands - Build completed in 2016
View Project