The house is located on the first floor of a building built in 1925 in the Nova Esquerra de l’Eixample district, Barcelona. It has 4 doors per landing, thus transforming the typical typology of l’Eixample’s sequenced house into half floors.

photo_credit José Hevia
José Hevia

The structure of the house is made up of load-bearing walls and is distributed around two patios, with partitions that leave a corridor on one side and small rooms on the other. It is accessible from one end and its main façade overlooks the block’s inner courtyard, where the dining room has taken over the old gallery, facing northeast. The total area is 60.48m².

photo_credit José Hevia
José Hevia

The project intends to blur the hallway, trying to achieve a recognisable yet permeable plan. Also, multiple cross visuals that broaden the flat’s sense of depth are sought.

photo_credit José Hevia
José Hevia

A shoring is set out in the load-bearing wall, connecting the living room to the new kitchen, and the rest of the partitions are demolished. A new functional green stripe will link the flat from end to end: it will begin as a piece of furniture in the hall, with counters and cabinets, it will contain the two doors of access to the main room and the bathroom, and it will be completely open towards the kitchen, defined only by the area of the refrigerator, an upper shelf and the low volume of the bar, favouring the use of the corridor as a cooking space. Having exceeded the load-bearing wall, the green stripe chromatically divides the area between the living room and the dining room, containing installation elements and assuming pre-existing irregularities in the floor’s main structure. The gallery remains a free and integrated space, while it also incorporates the small balcony with a large six-leaf sliding balcony.

photo_credit José Hevia
José Hevia

Yet another strategy favours the initial intentions: instead of closing the bathroom with two full-height partitions, two glazed apertures are left open. The first one relates it to the bedroom; the second one, to the kitchen. In this way, the entire depth is perceived and the light coming from the two bathroom windows is used to definitively eliminate the perception of the corridor as a dark and isolated element.

photo_credit José Hevia
José Hevia

The rest of the flat’s spaces are defined by custom-made furniture adapted to the uses; a category in which the ancestral desire for a home stands out – on behalf of the client’s will – presiding over the dining room. This requirement is materialised by means of a wardrobe with a low niche lined with marble that appears to be a fireplace, due to the impossibility of obtaining a normative extraction. In its upper finish, a die-cut by way of a classic frieze hides the heat pump, turning an auxiliary and marginal piece of furniture into the image of domestic comfort, both symbolically and practically.

photo_credit José Hevia
José Hevia

The cornice’s formalism is extrapolated in an allegorical way through several elements, and work is done on the manipulation of its use to restore – partly and in a referential way – the amputation of original details, carried out in a previous refurbishment of the flat.

Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More