Brise Soleil House

Brise Soleil House

Designer
Studio Workshop
Location
Port Moresby, Papua New Guinea | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Peter Bennetts
Product Spec Sheet

ElementBrand
Timber – 50 x 50 Rough sawn acetylated pine (Main Screen)Accoya
Icon Range TapwareAstra Walker
COCO Toilet SuiteFienza
Kitchen appliancesMiele & Cie. KG
Maddie Concrete Vanity BasinWood Melbourne

Product Spec Sheet
Timber – 50 x 50 Rough sawn acetylated pine (Main Screen)
by Accoya
Icon Range Tapware
COCO Toilet Suite
by Fienza
Kitchen appliances
Maddie Concrete Vanity Basin

Brise Soleil House

Studio Workshop as Designers

The Brise Soleil House is a compact 2-bedroom, 173SQM dwelling situated at the top of a steep, west-facing block near Port Moresby Harbour overlooking a former cargo terminal. The house is a cast-in-situ concrete building partially clad in an undulating wave-like timber wrapper which provides shading, privacy, and ventilation to the master suite. The wrapper flattens as it continues around the building to become a full-height operable screen for the upper level gallery to control the western sun and capture views to the Coral Sea beyond.

 

From a design perspective, the wrapper pays homage to local traditions of timber craftsmanship seen in the lowland stilt houses and intricately carved canoes (lakatoi), utilizing a system of complex joints and a high degree of surface articulation.  But it does so though a digital lens; updated to address the capabilities of contemporary software and hardware tools and their ability to manage complex systems and to mass-customize intricate geometries with embedded assembly logics. Furthermore, the design of the wrapper engages a broader discussion of screens and veils in equatorial architecture found in the canon of Modern and 20th century works by Ossipoff, Ferrie, Rudolf, and others.

 

The wrapper and doors are constructed from 50x50 mm rough-sawn acetylated pine timber which is glued and doweled at digitally-executed complex half-lap joints.  The wrapper and doors, with a total area of over 80 square meters, contain over 2200 pieces in total and over 700 unique pieces with CNC milled half-lap joints, often on both ends. All milling, joining, finishing, and assembly into panels took place at the designers' workshop on the Gold Coast of Australia, and was shipped via container to Papua New Guinea for installation.  The entire assembly has been organized as a system of seamless 1200mm panels and doors which serves not only to aid in transportation and erection, but also to minimize the need for skilled labor on-site.  Though each panel was unique the installation method was identical, which took approximately 2 days for a crew of 3 laborers working exclusively by hand on scaffolding.  The 8 door panels were similarly installed in one day.

 

Material Used :
1. Accoya Timber – 50 x 50 Rough sawn acetylated pine (Main Screen)
2. Astra Walker - Icon Range Tapware
3. Wood Melbourne – Maddie Concrete Vanity Basin
4. Miele – Kitchen appliances
5. Fienza - COCO Toilet Suite

This story is available in multiple languages
Share or Add Brise Soleil House to your Collections
Hidden in Plain Sight
next project

Hidden in Plain Sight

Exhibition Centres
Austin, Texas, United States - Build completed in 2019
View Project