Building in Travessa Alferes Malheiro

Building in Travessa Alferes Malheiro

Architect
Franca Arquitectura
Location
Travessa Alferes Malheiro, 63 e 65, Porto, Portugal | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Pedro Bruschy
Product Spec Sheet

ElementBrand
Facades panelsTrespa
Vinyl wallpaperVescom B.V.
Exterior windowsExtrusal
Partitions and thermal insulationGyptec
Ceramics - Neocim collection/ Floor tilesKerion
Wall tilesPRIMUS VITORIA

Product Spec Sheet
Facades panels
by Trespa
Vinyl wallpaper
Exterior windows
Partitions and thermal insulation
by Gyptec
Ceramics - Neocim collection/ Floor tiles
by Kerion
Wall tiles

Building in Travessa Alferes Malheiro

Franca Arquitectura as Architects

The Alferes Malheiro Street starts at Largo Tito Fontes, showing us the central city, step by step, almost in a quiet hypnotizing thriler. The south point draws a skyline with the tower of the Trindade, seeing as if the centre lays itself under the tower, forgetting about all the architectural and urban transformations that the city has suffered, where co-exist ruptures and interpretations of the traditional architecture. 

 

Architecturally, with the rehabilitation of the facade and the new proposal of volume, it contributes to the consolidation of the character of the street, completing the height of the buildings on the street and the dominant alignment. The biggest change is the adding of more floors (The North building has ground floor plus three and the South building has ground floor plus two), redrawing the east facade, faced by the street and increasing the height in order to reach the same as the aside building.

 

In relation to programmatic parameters, it was solicited the maintenance of the housing character, now as a collective housing building, reorganizing the space and dividing it in a number of fractions that allows a shape and volume harmony. It resulted in 9 fractions shared between two buildings - North and South. It was also added, the renew of the covering materials and the update of the infrastructure, with ecological environment efficiency concern.

 

The studied draw for the ventilated facades comes from the inspiration of old hydraulic mosaics, offering a strong personalization of the complex, defining without ruptures the new and the rehabilitation. It results in a repetition of a panel composed by perforated phenolic material creating shadows, offering an aesthetic of the details.

 

The second building brings a smaller visual impact, not only by its volume but also for its construction system, the fair-faced concrete, allowing a good connection with the existing structural walls. Increasing the green area, keeping the existent yards at south of the north building and creating external spaces at the south, balconies and terraces.

 

In terms of interior, the intention was cheerful enlighted spaces, living the individuality and details of each flat. The initial idea to reinforce the fair-faced concrete appeared to be the ideal transposition between the outside and inside, achieving a spotlight in all surfaces of the public access and the roofs.

 

At the stair´s volume, the concrete makes a contrast with the green doors and the signals that identifies the flats, humanizing the path, making it integrated with the city, linking it to the house. The interiors were decorated with simplicity, without naïds and pretending that, further more than building a home, they´d be original pieces with some vintage touches.

 

Highlighting the positive achievements reached by the efficient energy solution adopted: At the north building, the double insulation at the external walls and the interior, allowed a thermal inertia and an acoustic barrier of excellent quality. The south building, didn’t allow to make the insulation by its exterior, so to solve this, it was purposed the inner barrier made of cork.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Structures, Hydraulics installations and Acoustic
HVAC, Gas and Thermic
Electrical installations and Fire Safety
Residence LC
next project

Residence LC

Private Houses
Knokke, Belgium - Build completed in 2019
View Project