Built to Last

Built to Last

Architect
Rinaldo Del Nero
Location
Morbegno, SO, Italy | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Marcello Mariana

Built to Last

Rinaldo Del Nero as Architects

“Built to Last” is an historical restoration project born of the desire to preserve the only remaining untouched building in a dense residential area marked by construction upheaval and architectural fakes. A building that, thanks to its distinct materiality and unequivocal typological features, can tell its rural story with honesty and pride. The old barn is transformed into a house with the addition of a new mass, clad in wood, projecting from the original stone and supported by solid reinforced-concrete pillars. The new fits onto the old, highlighting its true history by displaying in sharp contrast the architectural and temporal distinctions.

photo_credit Marcello Mariana
Marcello Mariana
photo_credit Marcello Mariana
Marcello Mariana

In the Alpine region, there is no better cladding than natural stone; it represents a rich heritage to be preserved, it is a historical symbol within the Valtellina context. Opting for preservation over demolition and reconstruction is a courageous and victorious choice, not without its challenges. Restoration allows the possibility to work with the natural wall finish in its most authentic form. Here, the historic stone is flanked with wood, creating a respectful continuity from existing to new. The interior of the building has been gutted and consolidated through a reinforced concrete box. A completely continuous insulated layer guarantees the level of comfort expected for a new building. The rough exterior skin contrasts with a soft interior, characterized by natural finishes, with oak wood furnishings and floors as a centerpeice of the palette. The kitchen is conceived as a technical recess in the living room, marked by dark tones and open to the adjacent area.

photo_credit Marcello Mariana
Marcello Mariana
photo_credit Marcello Mariana
Marcello Mariana

The addition gives rise to a welcoming, generous and protective entrance porch, as well as a large upper terrace revealing an unexpected space with a privileged view over Mount Disgrazia. A “true” building, built to last over time, with regards to its context, fulfilling its new function while remaining the guardian of memory, innovation and respect.

photo_credit Marcello Mariana
Marcello Mariana
photo_credit Marcello Mariana
Marcello Mariana
photo_credit Marcello Mariana
Marcello Mariana

Material Used :
1. Facade cladding: Natural Stone – Ash tree thermal - concrete
2. Floor: Oak 
3. Windows: Fir 
4. Roofing: Wood (structure) – Natural stone (covering)
5. Interior lighting: Taccia Atermide (living room)
6. Interior furniture: Fioroni Design

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Interior furnitureFIORONI
Product Spec Sheet
Interior furniture
by FIORONI
Featured Projects
Latest Products
News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More