Canada House Dublin

Canada House Dublin

Architect
Powerhouse Company
Location
Dublin, Ireland
Project Year
2017
Category
Offices
Kim Zwarts
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
lighting loungeFlosSpun Light F
lighting hospitality areasTom Dixon
TerazzoDURACRYL FLOORING SYSTEMS
Danskina & Surprise rugsKvadrat
lighting loungeÖrsjö Belysning
Earth Tone and custom carpetsShaw Contract

Product Spec Sheet
lighting lounge
lighting hospitality areas
Danskina & Surprise rugs
by Kvadrat
lighting lounge
Earth Tone and custom carpets

Canada House Dublin

Powerhouse Company as Architects

Powerhouse Company designs streamlined office interior that evokes the glamour of travel

For a firm operating in the world of air travel, Powerhouse Company designed an office interior with streamlined curves and luxurious finishings. The 6,500 m² interior design includes an inviting entrance lobby with a restaurant, large congress room, fitness area, four office floors and an executive floor at the top of the building, and seeks to evoke the timeless glamour of travel. The material palette includes local natural stone, wood veneers, high quality fabric and carpet, glass partitions and curved design lines, which give the interior a sleek, streamlined feel. Whether waiting in the mid-century-modern lobby or ascending the winding wenge staircase, the golden days of air travel are never far away. At the same time, the elegant interior aims for the highest standards when it comes to sustainability, setting the tone for the future.

 

Making movement possible:

Meeting face-to-face with clients and colleagues from other countries, for an international firm operating in the travel industry it is a rare and valuable commodity. The office in Dublin incorporates a multitude of different spaces designed to encourage interaction, formal and informal; pleasant environments for communicating with colleagues, external advisors and clients. The aim of the design was to create a luxurious spatial experience within a classic and timeless building, an interior that encourages movement throughout the building as well as exchange. To achieve this, the layout of the ground floor has an inviting atmosphere. The curved walls and finishes of the reception lobby introduce the aesthetic tone and materials for the office floors.

 

Future proof through flexibility and interaction:

All office floors have subtle differences in order to optimize spatial orientation within the building. For example, the first and second floor boast a partially open floor plan, while the third and fourth floor are fitted out with offices along the facades. The fifth floor, slightly smaller in area, accommodates the executive offices which enjoy a magnificent view over the adjacent park. Founding partner and architect Nanne de Ru: “To future proof the building, we have used several effective design tools, like the winding communication staircase that connects the office floors with each other to promote interaction between employees. We also chose for interchangeable room settings, and for a delicate balance between open space and closed offices. This plays an important role in the office’s flexibility and sustainability.”

 

Details and craftsmanship:

Attention to detail can be discerned throughout the entirety of the project. The office floors and corridors are covered with carpet in several made to measure tones, which echo the flowing lines of the LED light ceiling coves. The elliptical communication staircase has double curved soffits finished in wengé veneer. The craftsmanship of this sculptural stair element adds to the overall high quality. The staircase lands on circular shaped elements of white terrazzo bordered by a thin brass line, which shows an exquisite level of detail. The same terrazzo is used for the entrance lobby, restaurant and staff coffee areas: all areas where interaction is key.

 

Elegant and sustainable:

To achieve the LEED Platinum certification, careful coordination of the aesthetic aspirations and technical requirements was necessary. The result is an elegant, high-end office design that provides an inspiring and sustainable work environment where both employees and clients feel welcome right away.

 

Material Used:

1. Duracryl: Terazzo
2. Specialist Joinery Group: Wood Veneer
3. Kvadrat: Danskina & Surprise rugs
4. Shaw: Earth Tone and custom carpets
5. Tom Dixon: lighting hospitality areas
6. Flos: lighting lounge
7. Örsjö Belysning: lighting lounge
8. Powerhouse Company ice Fabbian - Toobi: chandelier in the staircase

Share or Add Canada House Dublin to your Collections
Project team
Products used in this project
LONGHOUSE
next project

LONGHOUSE

Private Houses
Amersfoort, Netherlands - Build completed in 2016
View Project