Cannon Place

Cannon Place

Architect
Belsize Architects
Location
Hampstead, London, United Kingdom | View Map
Project Year
2005
Category
Private Houses

Cannon Place

Belsize Architects as Architects

The property, located on a narrow street close to Hampstead Village and the Heath, was comprised originally of three flats.


The Client was interested from the outset in an uncompromising contemporary design. The brief was to make the house into a modern home, full of light, and to ensure that there was a “wow” factor on the raised ground and lower ground floors. The brief also required the transformation of the back of the house by extending it and forming a spatial connection between the house and the garden, with new, low-key landscaping to complement the overall design.


The main external architectural intervention is to the back of the building, in the form of a new extension at lower ground floor, the roof of which, partially covered in structural glass, becomes a terrace which is reached from the raised ground floor. The rear extension has its own patio at lower level with a tall granite wall, part of which forms a waterfall from the garden above.


Internally, the spaces were redesigned extensively. The new lower ground floor was excavated further to allow even higher ceilings. It encompasses the kitchen, eating area and family living room. At entry level the raised ground floor contains the formal living and dining room, completely open to each other and with a new, specially cantilevered staircase connecting the two floors. The staircase is made up of a folded steel sheet connected to a steel beam within the wall. The steel plates are then clad in walnut, with a glass balustrade connected to the side.


Another important element in the room is a leather-covered side unit, which curves around at the top and continues across the ceiling. The unit contains a dumb waiter from the kitchen below, a bar, TV set and storage, and incorporates lighting at the top.


On the floor above is the master bedroom suite, with bathroom, walk-in-wardrobe and study. The bathroom, clad in Crema Marfil stone, has a walk-in shower. A large glass screen separates the shower from the vanity unit behind. The glass partition has a strip of mirror within in front of the vanity unit.


On the floors above there are three further bedrooms with their bathrooms and a further study.

Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More